ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Masacrul din clubul de gay din Orlando este cel mai sângeros atac armat din istoria SUA, dar cunoscutul jurnalist și scriitor american Malcolm Gladwell spune că această tragedie nu poate fi considerată ca ceva izolat. 

Într-un interviu pentru CBS News, Galdwell, unul dintre cei mai influenți și de succes scriitori americani ai ultimului deceniu, afirmă că masacrul din clubul de noapte din Orlando, în care au murit 49 de oameni, plus atacatorul, iar alți 50 au fost răniți, este rezultatul unei epidemii "contagioase" a atacurilor armate care afectează America.

"Nu te poți gândi la aceste atacuri armate ca la ceva izolat. Sunt parte a unei tradiții, deși urăsc acest termen. Un atac prezent se hrănește cu cel de dinaintea lui. Și, pe măsură ce tradiția se adâncește și se împământenește, genul de oameni care se simt atrași de astfel de atacuri sunt persoane care nu au probleme mentale atât de grave cum le aveau cei care au comis masacre înaintea lor", este de părere jurnalistul care anul trecut a lansat o teorie pe acest subiect în New Yorker Magazine.

"De fiecare datâ când cineva comite astfel de atacuri, de atrocități, îl ajută pe următorul atacator să facă asta mult mai ușor. De exemplu, primii care au comis atacuri armate în școlile americane erau persoane cu grave probleme psihiatrice, de la care te așteptai să comită crime. Dar, când te uiți la autorii de azi ai acestor masacre, sigur, ei nu sunt "normali", dar cu siguranță sunt mult mai normali decât cei care au făcut asta înaintea lor.
Aceasta este o teorie foarte cunoscută în psihologie, așa numita "teorie a pragului", conform căreia fiecare dintre noi avem un anumit prag în a face ceva neobișnuit, atroce. Cu cât au loc mai mult astfel de evenimente, cu atât pragul este coborât mai jos", susține Gladwell.

Dar, în timp ce o serie de comentatori dau vina, în cazul lui Omar Mateen, atacatorul din Orlando, pe auto-radicalizare și extremism,  Gladwell consideră că este vorba și de alți factori "locali". Și nu în ultimul rând, o o responsabilitate mare o poartă ar fi mass media care alimentează violențele și crimele.
 
Și pentru că atacul din Orlando a readus pe tapet subiectul vechi al controlului armelor, Gladwell este de părere că problema este mult mai complicată.
 
"Este foarte greu pentru restul societății să părtrundă în această lume. Cred că un control al armelor își are rostul, dar să nu ne amăgim cu ideea că dacă trecem o lege privind controlul strict al armelor, astfel de fapte vor înceta", crede Gladwell.
 
Autor al unor bestseller-uri precum „The Tipping Point”, „Blink” și „Excepționalii”, scrise cu vervă și foarte bine documentate,  Gladwell a reintrodus câteva concepte unice despre natura umană.