Curtea de Justiție din Varșovia a decis miercuri ca cetățeanul rus Denis Lisov, refugiat din Suedia, să nu fie predat autorităților scandinave, în ciuda unui mandat european de arestare emis pe numele său. Acesta părăsise regatul scandinav împreună cu cele trei fiice ale sale și intenționa să se repatrieze în Rusia, pe motiv că agenția suedeză pentru protecția copilului a încercat să îi destrame familia, plasându-le pe minore într-o familie de imigranți musulmani. Pe când se îndreaptau spre Rusia în aprilie, tatăl și cele trei fiice au fost reținuți de Poliția de Frontieră a Aeroportului din Varșovia, informează Periscop.org

„Instanța a decis că mandatul european de arestare emis de autoritățile suedeze încalcă libertățile și drepturile cetățeanului Denis Lisov”, a declarat judecătorul Dariusz Łubowski, motivând că „el a fost pus într-o situație fără ieșire, un adevărat impas. Copiii lui au fost îndepărtați de sub tutela sa și, în mod simultan, i-au fost impuse condiții imposibile de a se reunifica cu ei, deoarece nu i s-a acordat dreptul de ședere permanentă în Suedia. Autoritățile suedeze nu i-au garantat dreptul de a-și contacta copiii. Familia adoptivă selectată locuia la o distanță considerabilă de locul său de reședință”.

Judecătorul Dariusz Łubowski a relatat că autoritățile suedeze i-au luat cu forța pe cei trei copii de sub tutela cetățeanului Denis Lisov pe motivul „bolii mintale a mamei lor, care a fost apoi internată într-un azil”. Boala mintală a mamei a împiedicat executarea autorității părintești și „a fost legată de limitarea exprimării voinței celui de-al doilea părinte”, a mai explicat judecătorul polonez.

Fiind cerută opinia unui psiholog, acesta a subliniat că minorii sunt strâns atașați de tatăl lor și doresc să trăiască cu el.

„Copiii nu s-au simțit în siguranță în familia adoptivă, lucru care ar fi putut să adâncească stressul acestora și să ducă la tulburări psihice”, a mai afirmat judecătorul, adăugând că „tatăl nu a acceptat să fie un martor pasiv la toate acestea, iar acțiunile autorităților suedeze au încălcat binele copiilor. Acțiunile autorităților suedeze au ignorat în mod vădit sensibilitatea copiilor, proveniți dintr-o familie ruso-europeană”.

Avocatul familiei a argumentat că plasarea fiicelor lui Denis Lisov sub tutela unei familii musulmane de origine libaneză, în ciuda faptului că ele au fost crescute în credința creștină, a constituit un factor important în decizia tatălui de a fugi din Suedia împreună cu copiii.

Denis Lisov și fiicele sale în vârstă de 12, 6 și 4 ani au fost reținuți de Poliția de Frontieră a aeroportului din Varșovia în aprilie, când erau pe punctul de a pleca în Rusia.