ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia unui tribunal din Belgrad de a reabilita un fost general sârb, la 70 de ani după ce a fost acuzat de trădare și condamnat la moarte de comuniști, provoacă polemici pro și contra în Serbia.

Dragoljub "Draza" Mihailovici a fost lider al Armatei Iugoslave, cunoscută și ca ”mișcarea cetnicilor”, formațiune regalistă care a purtat un război civil împotriva partizanilor comuniști în cel de-al Doilea Război Mondial și a ocupației naziste. În iulie 1946, Mihailovici a fost condamnat la moarte de comuniști pentru trădare și colaborare cu naziștii.
 
Iată că acum, după 71 de ani, Curtea Supremă din Belgrad a decis că Mihailovici trebuie reabilitat. Unul dintre judecători a explicat că instanța nu a încercat acum să determine dacă Mihailovici a fost sau nu criminal de război, ci dacă a avut parte de un proces echitabil, in 1946, relatează site-ul b92.net. Prin urmare, a spus judecătorul, acela nu a fost un proces, pentru că Mihailovici nu a avut dreptul de a se apăra și nici nu a fost lăsat să își vadă avocatul inaintea procesului.

"Dragoljub Mihailovici este considerat o persoană care nu a fost condamnată”, au anunțat judecătorii în aplauzele publicului prezent în sala tribunalului. În momentul anunțării acestui verdict, în fața clădirii instanței s-au adunat  zeci de susținători naționaliști ai fostului general, dar și reprezentanți ai formațiunilor des stânga, contestatari ai acestuia. Poliția a intervenit pentru a nu avea loc incidente, notează presa sârbă.
 
Timp de zeci de ani, soarta lui Mihailovici a împărțit Serbia în două. Susținătorii săi l-au considerat mereu un erou, care și-a dat viața pentru crezul său politic. Pe de altă parte, contestatarii lui il acuză că a colaborat cu ocupanții naziști. Croații, bosniacii și albanezii din fosta Iugoslavie spun că trupele sale, cetnicii, au comis o serie de atrocități.

În 1948, președintele american Harry Truman l-a decorat post mortem pe Mihailovici cu Legiunea Meritului pentru rolul său în salvarea a zeci de piloți americani, doborâți de naziști în Serbia.