Curtea Supremă a statului australian Victoria a confirmat de curând că este împotriva legii să expui public fotografii cu copii avortați.

O activistă pro-viață, Michelle Fraser, a fost arestată în 2013 în fața unei Clinici de Controlul Fertilității, adică de avort din Melbourne. Ea a fost condamnată în 2014 la o amendă de 600 de dolari conform unui articol din Codul Penal care se referă la „expunerea unei imagini indecente sau obscene într-un loc public”, scrie portalul stiripentruviata.ro.

Atunci, judecătoarea de la prima instanță a susținut că fotografiile cu copii avortați „pot fi atât de tulburătoare încât pot fi nocive”, iar expunerea lor este „dezgustătoare, respingătoare, repulsivă și ofensivă în contextul standardelor contemporane”.

La recursul cerut de Fraser, Curtea Supremă a susținut decizia primei instanțe. Judecătoarea de la Curtea Supremă și-a argumentat decizia prin faptul că trecătorii, mai ales copiii, nu pot fi expuși la astfel de imagini.
Din 2008, legea statului australian Victoria permite avortarea la cerere și fără restricție a copiilor până la 24 de săptămâni de sarcină, dar și după această limită dacă doi medici își dau acordul. Legislatorii au refuzat să aprobe oferirea de sprijin și consiliere femeilor în criză de sarcină, au refuzat să protejeze prin lege viața copiilor care se nasc vii în urma avorturilor nereușite și au respins alte multe amendamente care încercau să salveze sau să protejeze viața copiilor nenăscuți. Medicii care nu vor să facă avorturi sunt obligați să trimită pacientele la un medic care nu are obiecție de conștiință.

Conform legii, activiștii pro-viață nu mai pot face nimic pentru a le oferi alternative femeilor în criză de sarcină. Tot ce mai pot face este veghea pașnică în apropierea clinicilor de avort, expunând imagini cu copilași vii. Dar și în acest caz guvernul statului Victoria a dat o lege care le interzice apropierea la mai puțin de 150 de metri de clinicile de avort. Cei care încalcă legea sunt arestați și amendați cu sume cuprinse între 750 la 3.000 de dolari.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews