ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unei femei transgender din Franța, născută bărbat, Curtea de Casație i-a refuzat statutul de mamă a unei fetiție pe care a conceput-o. Justiția e de părere că doar una din mențiunile „părinte biologic” sau „tată” îi pot fi recunoscute acesteia ca drept, scrie France24. Acest caz va ajunge în fața Curții Europene a Drepturilor Omului, a anunțat avocatul femeii transgender.

Povestea este destul de complexă. Claire, azi în vârsta de 51 de ani, care s-a născut bărbat, a fost recunoscută de starea civilă ca femeie în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, Claire îi face un copil soției sale, Sophie, întrucât pe vremea aceea Claire nu fusese încă operată și avea încă aparatul genital masculin.

De când i s-a născut copilul, Claire, care între timp a fost operată, pretinde dreptul de a fi recunoscută ca mamă a fiicei sale. Confruntată cu un vid juridic, justiția i-a propus fie statutul de tată, fie să-și adopte propria fiică pe post de a doua mamă.

Într-o decizie din 2018, Curtea de apel din Montepellier i-a acordat lui Claire statutul de «părinte biologic». Statut inedit, mai exact inexistent în dreptul francez care nu recunoaște decât două categorii: mamă sau tată.
 
Bazându-se pe această realitate, Curtea  deCcasație a decis că actul de naștere al copilului trebuie să ia în considerare realitatea stării civile a fiecăruia dintre părinți. Dar, în condițiile în care lui Claire justiția i-a recunoscut sexul feminin, ea trebuie să figureze în actul de naștere al copilului drept mamă. 

Avocata femeii transgender susține că „din 2011 statul o recunoaște ca femeie. A o recunoaște și ca mamă nu e decât o poveste de coerență”.