ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Federală de Justiție, cea mai înaltă instanță judecătorească din Germania, s-a pronunțat, marți 14 iunie, împotriva retragerii unui basoreliel medieval de pe biserica vatră a reformei protestante.

Decizia tribunalului cu sediul în Karlsruhe pune capăt unui război în justiție lung de cinci ani, în jurul sculpturii numite „Scroafa evreilor”, datând din anul 1290 și aflată pe unul din pereții bisericii Sfânta Maria din Wittenberg, scrie AFP, citată de Le Figaro.

Biserica, unde Martin Luther a predicat pentru prima dată în limba germană, face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Basorelieful cu pricina îi înfățișează pe evrei sugând alături de purceluși la țâțele unei scroafe, în timp ce un rabin ridică un picior și coada animalului pentru a-i cerceta dosul.

Scopul sculpturii, scrie sursa citată, era de a provoca aversiunea față de evrei, conform cu viziunea antisemită a lui Luther.

Biserica din Witteberg este locul unde Martin Luther și-a expus tezele împotriva indulgențelor vândute de Biserica Catolică și a pus bazele Reformei.

Judecătorii Curții federale au estimat că, în ciuda antisemitismului basoreliefului, faptul că alături de el a fost amplasată o placă în amintirea victimelor Holocaustului, face din întregul ansamblu un „memorial menit să comemoreze și să amintească secolele de persecuții și discriminare ale evreilor până la Holocaust”.

Din acest motiv, instanța a respins solicitarea reclamantului, membru al comunității evreiești din Germania, ca basorelieful să fie dărâmat.

Placa în memoria victimelor Holocaustului a fost amplasată în 1988, în ultimul an al regimului comunist din RDG.

Scandalul legat de „Scroafa evreilor” a început în 2017, când Germania a sărbătorit o jumătate de mileniu de existență a Bisericii Reformate.

O petiție pentru demolarea basoreliefului, urmată de o contra-petiție în apărarea acestuia au făcut ca lupta publică să se încheie în justiție.

Reclamantul, nemulțumit de sentință, a declarat că va înainta plângerea Curții Constituționale din Germania sau Curții Europene pentru Drepturilor Omului.