ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un judecător spaniol investighează deplasările efectuate în regiunea catalană de un grup militar rus de elită denumit „Unitatea 29155”, suspectat de operațiuni de destabilizare în Europa, și încearcă de asemenea să stabilească dacă există legături între spionajul rus și separatiștii catalani, consemnează vineri agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit cotidianului El Pais, în anul 2017, înaintea referendumului organizat de secesioniștii catalani pe 1 octombrie, a fost semnalată prezența generalului rus Denis Sergheev, un veteran al serviciului rus de informații militare GRU, care ar fi călătorit în Spania sub numele de acoperire Serghei Fedotov.

Numele Denis Sergheev a fost evocat și în operațiunea montată de serviciile secrete ruse pentru asasinarea fostului spion rus Serghei Skripal, otrăvit împreună cu fiica sa anul trecut în Marea Britanie cu o substanță neurotoxică.

Conform unor surse din cadrul investigației, se încearcă acum determinarea motivului prezenței acestui ofițer rus în Catalonia înaintea, în timpul și după referendumul secesionist, respectiv dacă el a avut vreo legătură cu acțiunea separatiștilor sau nu.

Judecătorul Manuel García Castellón, care conduce de câteva luni această investigație cu regim secret, instrumentează în paralel un dosar de terorism în care sunt acuzați șapte membri ai așa-numitei Echipe de Răspuns Tactic (Equipo de Respuesta Táctica - ERT), un grup radicalizat al separatiștilor din Comitetele de Apărare a Republicii (Comités de Defensa de la República - CDR).

Într-un dosar separat este investigată pentru terorism platforma separatistă Tsunami Democratic, promotoare a recentelor mobilizări împotriva pedepselor cu închisoarea primite de liderii separatiști catalani, fiind cercetată și o presupusă legătură între această platformă și acea unitate a GRU.