Justiția suedeză a anunțat luni că a redeschis ancheta cu privire la viol împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, exprimându-și speranța să-l vadă compărând într-un tribunal înaintea prescrierii faptei, în 2020, relatează AFP.
 
”Eu am decis astăzi (luni) să redeschid ancheta”, a anunțat viceprocurorul Eva-Marie Persson, într-o conferință de presă.

”Domnul Assange fiind încarcerat în Marea Britanie, se întrunesc condițiile în vederea cererii predării sale (către Suedia) în virtutea unui mandat european de arestare, ceea ce nu era cazul până la 11 aprilie”, data arestării sale de către poliția britanică în Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat don 2012, a adăugat ea.
Redeschiderea anchetei cu privire la viol reprezintă o șansă ca Julian Assange să-și reabiliteze numele, a apreciat luni WikiLeaks, în urma deciziei justiției suedeze, relatează Reuters.

”După arestarea lui Julian Assange la 11 aprilie, asupra Suediei s-a exercitat o presiune politică considerabilă să redeschidă ancheta, însă acest caz s-a aflat mereu în centrul unor presiuni politice”, a denunțat, într-un comunicat, redactorul-șef al WikiLeaks Kristinn Hrafnsson.

”Redeschiderea (cazului) îi dă lui Julian șansa să-și reabiliteze numele”, apreciază el.

Ancheta a fost redeschisă la cererea avocatei presupusei victime, scrie BBC.
Washingtonul cere extrădarea lui Assange din Marea Britanie în legătură cu rolul pe care acesta l-a jucat în cea mai mare divulgare din istoria americană, a unor materiale aparținând armatei și diplomației în 2010.

Australianul este acuzat de americani de conspirație în vederea piratării unor computere în Statele Unite.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews