ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Justiția suedeză a anunțat luni că a redeschis ancheta cu privire la viol împotriva fondatorului WikiLeaks Julian Assange, exprimându-și speranța să-l vadă compărând într-un tribunal înaintea prescrierii faptei, în 2020, relatează AFP.
 
”Eu am decis astăzi (luni) să redeschid ancheta”, a anunțat viceprocurorul Eva-Marie Persson, într-o conferință de presă.

”Domnul Assange fiind încarcerat în Marea Britanie, se întrunesc condițiile în vederea cererii predării sale (către Suedia) în virtutea unui mandat european de arestare, ceea ce nu era cazul până la 11 aprilie”, data arestării sale de către poliția britanică în Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat don 2012, a adăugat ea.
Redeschiderea anchetei cu privire la viol reprezintă o șansă ca Julian Assange să-și reabiliteze numele, a apreciat luni WikiLeaks, în urma deciziei justiției suedeze, relatează Reuters.

”După arestarea lui Julian Assange la 11 aprilie, asupra Suediei s-a exercitat o presiune politică considerabilă să redeschidă ancheta, însă acest caz s-a aflat mereu în centrul unor presiuni politice”, a denunțat, într-un comunicat, redactorul-șef al WikiLeaks Kristinn Hrafnsson.

”Redeschiderea (cazului) îi dă lui Julian șansa să-și reabiliteze numele”, apreciază el.

Ancheta a fost redeschisă la cererea avocatei presupusei victime, scrie BBC.
Washingtonul cere extrădarea lui Assange din Marea Britanie în legătură cu rolul pe care acesta l-a jucat în cea mai mare divulgare din istoria americană, a unor materiale aparținând armatei și diplomației în 2010.

Australianul este acuzat de americani de conspirație în vederea piratării unor computere în Statele Unite.