Criza dintre Moscova și Kiev se mută pe scena concursului Eurovision, după ce Ucraina a interzis intrarea pe teritoriul său a reprezentantului Rusie, o tânără interpretă aflată în scaun cu rotile.

Autoritățile ucrainene îî reproșează Iuliei Samoilova, în vârstă de 27 de ani, că a participat, în iunie 2015, la un concert în Crimeea, la doar un an după anexarea peninsulei Ucrainei de către Rusia, informează AFP.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a interzis intrarea în țară a Iuliei Samoilova timp de trei ani. Decizia tocmai a fost luată", a declarat, prin telefon, un purtător de cuvânt al SBU, Olena Gitlyanska.

Această „decizie a fost luată ca urmare a informațiilor primite cu privire la încălcarea legii ucrainene", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Rusia a protestat imediat. Ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin, citat de Interfax, a denunțat actul ca fiind „un nou act revoltător, cinic și inuman autoritățile de la Kiev".

Mai mulți deputați de ruși au cerut boicotarea Eurovision, vizionat de 200 de milioane de telespectatori, și urmărit cu interes în Rusia.

În octombrie 2016, SBU a interzis intrarea în Ucraina a 140 de artiști ruși, care și-au arătat sprijinul pentru anexarea din Crimeea sau pentru insurgența pro-rusă din estul Ucrainei, dar Iulia Samoilova nu a fost în această listă.

Iulia Samoilova a decenit celebră după ce a cântat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci, în 2014.Tânăra este în scaun cu rotile încă din copilărie, ca urmare a unei reacții adverse la un vaccin.

Eurovisionul este des vizat de controverse și de tensiuni politice.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews