ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Rusia a prezentat probe care permit, în opinia sa, ca armata ucraineană să fie acuzată de prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, doborât cu o rachetă în 2014 în estul Ucrainei, și a catalogat ”trucate” înregistrări video care au permis, invers, ca ea să fie arătată cu degetul.
Ministrul ucrainean al Apărării Stepan Poltorak a răspuns denunțând o ”nouă minciună, un nou fake” emis, în opinia sa de Rusia, potrivit agenției de presă Interfax Ucraina.

În baza unor documente clasificate până acum drept ”secret al apărării”, provenind de la producătorul rachetei, arnata rusă a dat asigurări, luni, într-o conferință de presă, că aceasta a fost ”asamblată pe 24 decembrie 1986 și livrată cu trenul” unei unități militare sovietice din vestul Ucrainei, potrivit news.ro. 

„După prăbușirea Uniunii Sovietice, racheta nu a fost repatriată pe teritoriul rus și a fost încorporată în armata ucraineană”, a adăugat generalul Nikolai Parșin, care conduce divizia însărcinată cu rachete în cadrul armatei ruse. ”Importanța acestor decoperiri ne-a determinat să luăm decizia fără precedent de a declasifica aceste documente”, a spus el. Aceste informații au fost trimise anchetatorilor internaționali însărcinați să facă lumină în acest caz, a adăugat el, potrivit news.ro. 

Avionul companiei Malaysia Airlines care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur a fost doborât deasupra estului separatist prorus al Ucrainei pe 17 iulie 2014, iar toate cele 298 de persoane de la bord - majoritatea olandezi - au murit.

Armata rusă a respins deja, în mai multe rânduri, concluziile anchetatorilor internaționali care au identificat racheta ca provenind de la o brigadă antiaeriană de la Kursk, în vestul Rusiei. Potrivit anchetei penale internaționale, sistemul de rachetă a fost trimis din Rusia, după care a fost operat de pe teritoriul estului Ucrainei, aflat sub controlul separatiștilor proruși.