ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rada Supremă de la Kiev urmează să examineze un proiect de lege în domeniul educației care propune restrângerea folosirii limbilor minorităților naționale din Ucraina.

Ziarul „Ukrainska Pravda” menționează că o declarație în acest sens a fost făcută și de către ministrul ucrainean al educației și cercetării, Lilia Gronevici. „A început o isterie în jurul acestei legi, care va fi examinată în Rada Supremă la 11-14 iulie. Am redus, în această lege, utilizarea limbilor” – a afirmat Grinevici, explicând că limba de bază, potrivit legislației din Ucraina, este ucraineana, iar ”limba minorităților se utilizează numai în condițiile necesare îndeplinirii sarcinilor profesionale într-un mediu minoritar”, informează Radio România Actualități.

„A început o isterie în jurul acestei legi, care va fi examinată în Rada Supremă la 11-14 iulie. Am redus, în această lege, utilizarea limbilor” - a afirmat Grinevici, explicând că limba de bază, potrivit legislației din Ucraina, este ucraineana, iar „limba minorităților se utilizează numai în condițiile necesare îndeplinirii sarcinilor profesionale într-un mediu minoritar”.

„De exemplu, în cazul în care un medic ajunge într-o minoritate maghiară, acesta trebuie să cunoască limba maghiară pentru a comunica cu pacientul său” - a explicat oficialul ucrainean. Lilia Grinevici a precizat că proiectul de lege care urmează să fie examinat în Parlament este rezultatul unei ample dezbateri cu implicarea experților și a tuturor părților interesate.

„A trebuit să găsim o formulare care să fie în consens cu situația actuală, astfel încât să putem continua promovarea limbii ucrainene, dar să nu înlăturăm dreptul limbilor minoritare, care sunt garantate de Constituție” - a menționat ministrul ucrainean al educației și cercetării, adăugând că, „în cele din urmă, acest proiect de lege propune, de fapt, un învățământ în limba minorităților naționale alături de limba ucraineană”.

„Astăzi, cea mai gravă problemă în școlile minoritare este următoarea: minoritățile etnice studiază toate disciplinele în limba minorităților naționale și au doar câteva ore de limba ucraineană. Drept rezultat, avem situația în care în școlile maghiare, de exemplu, copiii își încheie studiile fără să cunoască limba ucraineană. Ar trebui să fie invers: majoritatea materiilor să fie predate în limba ucraineană. Stabilim acest lucru ca fiind o normă. Politica noastră este de a extinde utilizarea limbii ucrainene” - a explicat ministrul ucrainean al educației și cercetării.

„Minoritățile naționale ne-au cerut să subliniem că li se garantează dreptul de a-și învăța limba. Aceasta este o regulă directă prevăzută în Constituție, iar noi am pecizat acest lucru” - a adăugat Lilia Grinevici.