ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă a fost o zi a protestelor în Kosovo. Opoziția a organizat manifestații împotriva acordului semnat de Guvern privind crearea "Comunității Municipalităților Sârbe" din Kosovo, acestea degenerând în violențe. Protestatarii au afișat steagurile formațiunii paramilitare UCK ( Armata de Eliberare a Kosovo) acuzată de terorism și crime împotriva umanității, dar și cu steagul SUA, văzut ca principal aliat al Kosovo.

În timpul protestelor, un grup de manifestanți a pătruns în Catedrala Ortodoxă "Hristos Mântuitorul" din Priștina, urinând în interiorul lăcașului de cult, informează B92.

Forțele de ordine prezente la fața locului nu au intervenit. Nu este prima oară când bisericile ortodoxe sârbe din Provincia care s-a autoproclamat stat sunt ținta vandalismului. Lăcașele de cult sunt văzute ca simboluri ale civilizației sârbe în Kosovo, mai ales în condițiile în care majoritatea populației etnic sârbe a fost expulzată după 1999.

UNMIK, misiunea ONU în provincie, a deplâns acțiunile manifestanților, afirmând că acestea nu au ce căuta într-o societate democratică. Cu toate acestea, UNMIK uită să precizeze de sutele de incidente asemănătoare din trecut, desfășurate cu largul concurs al forțelor sale.

"Aceste acte nu au ce căuta într-o societate democratică și n-au nicio legătură cu dreptul legitim la protest", arată o declarație oficială a UNMIK.

Protestele s-au soldat cu 11 răniți, între care șapte polițiști, doi manifestanți, un trecător și un cameraman. 

Opoziția a anunțat că protestele vor continua până când Guvernul Kosovo va denunța acordurile cu Serbia privind formarea "Comunității Municipalităților Sârbe" și Muntenegru, privind linia de demarcație.