Kosovo a anunțat miercuri ridicarea măsurilor prin care în urmă cu un an și jumătate impusese tarife comerciale punitive Serbiei, autoritățile de la Pristina cedând acum în fața presiunii exercitate de Uniunea Europeană și de SUA, relatează dpa potrivit Agerpres.
 
Premierul interimar kosovar Albin Kurti a declarat că revocă tarifele de 100% impuse tuturor importurilor dinspre Serbia, așteptând însă „reciprocitate'” din partea Belgradului.

Situația va fi examinată lunar până la 15 iunie, atunci când măsura ar putea fi reintrodusă, a precizat Kurti într-o conferință de presă.

Pristina susține că Serbia efectiv blochează importurile din Kosovo prin folosirea unor tehnici de hărțuire la punctele de trecere a frontierei.

În noiembrie 2018, fostul premier kosovar de la acea vreme, Ramush Haradinaj, a impus sancțiuni Serbiei pentru a pedepsi astfel așa-numita campanie a Belgradului de nerecunoaștere a Kosovo.

Decizia a fost atacată de Serbia, care a anunțat că nu va negocia nimic cu Kosovo atât timp cât tarifele respective sunt în vigoare. Uniunea Europeană și SUA au dezavuat la rândul lor decizia autorităților de la Pristina.

Albin Kurti a fost criticat mai ales de Washington întrucât a refuzat să elimine tarifele respective imediat după numirea sa, în luna noiembrie.