ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kosovo a făcut primii pași mari pentru crearea unei armate proprii, la zece ani de la proclamarea independenței fostei provincii sârbe, în ciuda opoziției ferme a minorității etnice sârbe și a Belgradului, care au numit această mișcare „o amenințare la adresa păcii”, scrie rte.ie.


Parlamentul din Kosovo a aprobat joi crearea unei armate naționale, deși minoritatea sârbă susține că măsura este ilegală, relatează Reuters.
Deputații sârbi, susținuți de Belgrad, care nu recunoaște independența Kosovo, au blocat o astfel de măsură în trecut spunând că înființarea unei armate naționale necesită o schimbare a Constituției.

Nu este clar dacă Pristina a primit vreun sprijin pentru acestă mișcare din partea SUA sau  a UE, care au insistat până acum asupra includerii tuturor comunităților și a schimbărilor constituționale relevante în procesul de înființare a unei armate a Kosovo.

Cele trei legi promovate de guvernul kosovar și votate joi de parlamentul de la Pristina modifică mandatul Forței de Securitate din Kosovo (KSF), care va deveni astfel o armată națională cu 5.000 de militari activi și 3.000 de rezerviști - ceea ce, susține guvernul kosovar, nu necesită modificări ale Constituției.

KSF este o forță de securitate alcătuită din 2.500 de militari, echipată cu armament ușor și pregătită de NATO. Ea asigură misiuni precum gestionarea situațiilor de criză, protecția civilă și aprovizionarea.

„Cele trei legi au un singur scop, acela de a proteja integritatea teritorială a Kosovo, de a proteja cetățenii tuturor comunităților din Kosovo', a declarat premierul Ramush Haradinaj înaintea votului. 

Kosovo și-a declarat independența față de Belgrad în urmă cu 10 ani, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forțele sârbe pentru a opri uciderea și expulzarea etnicilor albanezi din regiune în timpul războiului din anii 1998-1999.

Teritoriul balcanic fără ieșire la mare, cu 1,8 milioane de locuitori, este încă păzit de 4.000 de militari NATO la aproape două decenii de la încheierea războiului.

Independența Kosovo este recunoscută de peste 110 țări, inclusiv de 23 din cele 28 de state membre ale UE. Spania, România, Grecia, Slovacia și Ciprul nu recunosc declarația unilaterală de independență a provinciei Kosovo.

NATO a declarat că nu intenționează să părăsească Kosovo în viitorul apropiat, dar a sugerat că orice schimbare a statutului KSF ar putea conduce la o reducere a forțelor sale .

„Orice schimbare în structura, mandatul și misiunea Forței de Securitate din Kosovo trebuie decisă de autoritățile kosovare', a declarat un oficial NATO pentru Reuters.