O redesenare a frontierelor pentru a include în Kosovo părți ale Serbiei cu majoritate albaneză ar putea pune capăt tensiunilor persistente dintre Belgrad și Pristina și ar permite ambelor națiuni să se îndrepte către aderarea la UE, a apreciat președintele kosovar Hashim Thaci, al cărui stat nu este recunoscut de mai multe țări, printre care și România.

El a menționat că va prezenta planul său președintelui sârb Aleksandar Vucici, la întâlnirea pe care o vor avea în septembrie la Bruxelles în cadrul dialogului mediat de UE, scrie site-ul csmonitor.com.

Normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina este o condiție cheie stabilită de Bruxelles pentru o aderare a Serbiei și Kosovo la UE. 

„Cu siguranță că acum este momentul pentru a corecta frontiera dintre Kosovo și Serbia, ce are o lungime de aproape 400 de kilometri', consideră Thaci. „Aceasta ar preveni problemele interetnice și crearea unei regiuni autonome, precum Republica Sârbă (din Bosnia), a estimat el. Thaci nu a spus însă ce ar putea primi Serbia în schimb și respins ideea unei partiții a Kosovo de-a lungul unor linii de separare etnică. 

Unii jurnaliști și politicieni sârbi au sugerat redesenarea frontierei pentru a aduce o parte din nordul Kosovo, populată preponderent de sârbi, în Serbia și  a oferi în schimb părți din sudul Serbiei cu majoritate albaneză fostei provincii Kosovo.

Aproximativ 100.000 de sârbi trăiesc în Kosovo, jumătate dintre aceștia fiind la nord de râul Ibar, în orașele în care acestea formează majoritatea. Restul trăiește la sud de râu, find majoritar albanezi.

Președintele Serbiei, Vucici, a sugerat săptămâna trecută că este pregătit să facă un compromis privind redefinirea frontierelor Serbiei cu Kosovo, deși observatorii consideră că există disensiuni majore între cele două părți. Majoritatea sârbilor consideră Kosovo drept leagănul națiunii și al credinței creștin-ortodoxe.

Vucici, care se mândrește cu prietenia sa apropiată cu cancelarul Merkel și a consolidat legăturile cu președintele rus Vladimir Putin, a susținut însă, în repetate rânduri, că orice acord pe această temă va avea nevoie de consimțământul Germaniei, UE, SUA, Turciei, Rusiei și Chinei. „Voi continua să lupt pentru Serbia", a spus el. „Dacă pot face ceva pentru Serbia bine. Dacă nu, atunci bine din nou”.

Țările occidentale sunt, de asemenea, neliniștite în legătură cu orice redesenare a frontierelor în Balcani.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews