ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marko Djurici, șeful Biroului Guvernamental pentru Kosovo și Metohia, a fost arestat în localitatea Kosovska Mitrovița, informează presa de la Belgrad.

Djurici a fost arestat pe motiv că autoritățile de la Priștina a încălcat interdicția de a intra în Kosovo, pentru a participa la o discuție cu comunitatea sârbă din Mitrovița pe tema dialogului demarat de Guvernul de la Belgrad pe tema viitorului provinciei care și-a proclamat independența.

Forțele speciale ale poliției din Kosovo au luat cu asalt clădirea unde acesta participa la discuție, folosind inclusiv gaze lacrimogene pentru a dispersa sârbii care încercau să blocheze intrarea. De asemenea, polițiștii albanezi au aruncat gaze lacrimogene inclusiv în clădirea unde erau reprezentanții UE.

După arestare, Djurici a fost dus la Priștina, acolo unde a fost plimbat prin fața camerelor de luat de vederi până la secția de poliție unde a fost acuzat oficial de „intrare ilegală în Kosovo”. La puțin timp după aceea, Djurici a fost escortat la granița cu Serbia, unde a fost predat autorităților de la Belgrad.

Președintele Vucici a convocat o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, iar apoi i-a sunat pe Vladimir Putin și Federica Mogherini, șefa diplomației UE.

Incidentul survine la două luni după ce un politician sârb din Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost asasinat.