ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kremlinul a anunțat marți, 28 iunie, că ofensiva sa în Ucraina se va termina atunci când autoritățile și armata ucrainene vor capitula, relatează France Presse preluată de Agerpres și Radio România Actualități.

„Partea ucraineană poate pune capăt (conflictului) chiar în decurs de o zi. Ea trebuie doar să ordone unităților naționaliste și soldaților ucraineni să depună armele și să pună în aplicarea toate condițiile stabilite de Rusia. Atunci totul se va termina într-o singură zi”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a asigurat din nou că „operațiunea militară specială” - așa cum denumesc oficial autoritățile ruse războiul declanșat de ele în Ucraina - „se desfășoară după plan”.

Reprezentantul Kremlinului a reacționat astfel la afirmații atribuite președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în fața șefilor de stat și de guvern luni la summitul G7 din Germania, în care le ceruse „să facă maximum” pentru a pune capăt războiului în Ucraina înainte de sfârșitul acestui an.

Negocierile de pace se află în impas de mai mult timp, fiecare dintre tabere dând vina una pe alta, potrivit agenției franceze de presă și surselor citate.

De la Madrid, unde se desfășoară summitul Organizației Alianței Nord Atlantice, responsabilii NATO au anunțat că țările membre ale Alianței vor continua să furnizeze Ucrainei arme, în războiul împotriva Rusiei, atât timp cât va fi necesar, a declarat miercuri, 29 iunie, la Madrid, cancelarul german, Olaf Scholz, citat de Reuters și RRA.

„Este bine ca țările care sunt reunite aici, la fel ca multe altele, să contribuie astfel încât Ucraina să se poată apăra - prin furnizarea instrumentelor financiare, a ajutoarelor umanitare și prin livrarea de arme de care Ucraina are nevoie urgent”, a spus Scholz, la debutul zilei a doua a summitului NATO.

„Mesajul este: Vom continua să facem acest lucru - cu intensitate - cât timp va fi necesar pentru a ajuta Ucraina să se apere”, a adăugat Scholz.

CARTIER GENERAL ÎN POLONIA

 

Totodată, SUA au anunțat că „își vor consolida pozițiile militare în Europa” pentru ca NATO să poată „răspunde la amenințările venite din toate direcțiile și în toate domeniile: terestru, aerian și maritim”, a declarat miercuri președintele american Joe Biden la summitul NATO care are loc la Madrid.

 

În cadrul acestui summit „istoric” al Alianței, liderul american a anunțat o consolidare a prezenței militare și a capacităților americane în Spania, Polonia, România, în statele baltice (Estonia, Letonia și Lituania), în Marea Britanie, Germania și Italia.

„Suntem la întâlnire” și „demonstrăm că NATO este mai necesară ca oricând”, a declarat președintele americane, alături de secretarul general al Organizației, Jens Stoltenberg.

Mai exact, Biden a amintit că SUA au desfășurat deja în acest an „20.000 de militari suplimentar în Europa pentru a ne întări liniile ca răspuns la inițiativele agresive ale Rusiei”.

Joe Biden a confirmat totodată că Washingtonul va ridica de la 4 la 6 numărul distrugătoarelor sale de la baza navală Rota din Spania.

Prima putere mondială va stabili, de asemenea, în Polonia „un cartier general permanent al Corpului 5 al armatei americane”.

 

„Vom menține o brigadă suplimentară” compusă în total din 5.000 de persoane, care își va avea baza în România, a declarat Joe Biden, adăugând că SUA vor proceda la „desfășurări suplimentare în statele baltice”, transmite Cotidianul.

„Vom trimite două escadrile suplimentare” de avioane de luptă F-35 în Regatul Unit și vom „poziționa capacități suplimentare de apărare aeriană” în Germania și Italia, a mai detaliat președintele american într-un scurt discurs în fața presei.