Într-o perioadă în care credibilitatea Facebook este în scădere, rețeaua lui Zuckerberg primește o nouă lovitură de imagine din Londra. 


Comisia pentru informatică, cultură, media și sport a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic acuză Facebook de încălcarea „intenționată și cu bună știință” a legislației privind confidențialitatea datelor și concurența, informează DPA citată de Agerpres.

Deputații susțin că firmele din media sociale trebuie să își asume răspunderea legală clară pentru conținutul distribuit pe platformele lor.
 
„Firmele media sociale nu se pot ascunde susținând că sunt doar o 'platformă' și că nu au nicio răspundere privind reglementarea conținutului site-urilor lor”, arată un raport al comisiei publicat luni.

Comisia a consultat multe e-mailuri interne ale Facebook înainte de a acuza corporația că modifică setările de confidențialitate ale utilizatorilor pentru a transfera date celor care dezvoltă diferite aplicații.
 
Deputații l-au acuzat și pe fondatorul și managerul general al Facebook, Mark Zuckerberg, de „dispreț” față de parlamentul britanic, deoarece acesta a refuzat să se prezinte în fața comisiei și nu a răspuns personal niciunei invitații a comisiei.

Raportul a constatat că structura „opacă” a managementului Facebook „pare gândită să ascundă informarea despre anumite decizii și responsabilitatea pentru acestea”.

Comisia recomandă stabilirea unui cod etic obligatoriu, sub supravegherea unui organism de reglementare independent, pentru redactarea unui manual de comportamente acceptabile și inacceptabile în mediile sociale. „Procesul ar trebui să stabilească răspunderi legale clare pentru companiile de înaltă tehnologie, privind acțiunea acestora împotriva conținutului confirmat ca nociv și ilegal de pe platformele lor”, susțin autorii.
Organismul de reglementare ar trebui, după părerea lor, să aibă posibilitatea de a iniția acțiuni judiciare „cu perspectiva aplicării unor amenzi mari” companiilor care nu se conformează.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews