ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Sloboda a cetățenilor sârbi și aripa de tineret a Partidului Socialist Sârb au propus municipalității Belgradului  ridicarea unui monument în memoria lui Slobodan Miloșevici.

De asemenea, au cerut ca o stradă și una din piețele orașului să fie denumite după fostul lider iugoslav, scrie cotidianul Vecernje Novosti, citat de site-ul b92.net.

Potrivit ziarului, inițiativa a fost adresată autorităților orașului precum și Președinției Serbiei.
 
Inițiatorii acestui demers consideră Milosevici a fost unul dintre cei mai mari oameni de stat ai Serbiei moderne, care nu a permis nimănui să umilească poporul sârb, a introdus un sistem multipartit și, în final, a apărat țara de NATO. Autorii inițiativei spun că este  o obligație morală pentru cetățenii Serbiei ca astfel să-și arate recunoștința față de fostul lider iugoslav.

Sâmbătă, 11 martie, s-au împlinit 12 ani de la  moartea lui Slobodan Miloșevici, încarcerat și judecat de Tribunalul de la Haga pentru Fosta Iugoslavie pentru peste 60 de capete de acuzare.

Moartea sa a dat naștere la numeroase teorii, cea mai vehiculată fiind otrăvirea. Chiar înainte de a muri, Miloșevici a trimis Ambasadei Belgradului din Rusia o scrisoare în care spunea că se teme pentru viața sa. „Vor să mă otravească”, scria fostul lider de la Belgrad. El susținea că analizele de sânge făcute au relevat prezența, în doză mare, a unui medicament folosit în tratamentul leprei sau al tuberculozei.
 
In 2016, Tribunalul Internațional pentru fosta Iugoslavie a decis, după ani de proces, că fostul lider sârb Slobodan Miloșevici este nevinovat pentru crimele de război din Bosnia.