ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Președintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraș polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează duminică dpa și AFP.

„Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înlcin în fața victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și cer iertare", a spus Steinmeier în germană și poloneză, în prezența inclusiv a omologului său polonez.

Alături de numeroși lideri de stat și de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoțit de președintele polonez Andrzej Duda și de primarul orașului Pawel Okrasa, alături de alții. Președintele american Donald Trump și-a anulat vizita pe care trebuia să o facă în Polonia, din cauza uraganului care se îndreaptă spre Florida.  Vicepreședintele Mike Pence a fost cel care a fost prezent la Varșovia la ceremoniile dedicate marcării a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
 

Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat orașul lipsit de apărare și care nu se trezise la viață, care nu avea nicio importanță militară. Au fost uciși circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraș, care avea crucea roșie pe acoperiș. În jur de 75% din centrul orașului Wielun a fost atunci distrus.

Atacul a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei.
 

„Al Doilea Război Mondial a început cu o crimă de război, un act de terorism împotriva populației civile", a spus Duda duminică în timpul discursului său de la Wielun. 

Polonia trebuie să ceară compensații pentru pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat duminică și premierul polonez Mateusz Morawiecki, în orașul Gdansk, cu ocazia festivităților de comemorare a 80 de ani de la izbucnirea războiului, informează dpa.

„Trebuie să vorbim despre pierderile noastre... Trebuie să cerem adevărul și trebuie să cerem compensații”, a spus Morawiecki, citat de agenția PAP. Pierderile cauzate de Germania în timpul acelui război au fost de câteva ori mai mari decât cele pe care le-a cheltuit Polonia pentru a crea statul după Al Doilea Război Mondial și pentru dezvoltarea acestei țări tinere, a mai spus Morawieck.