Președintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraș polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează duminică dpa și AFP.

„Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înlcin în fața victimelor poloneze ale tiraniei germane. Și cer iertare", a spus Steinmeier în germană și poloneză, în prezența inclusiv a omologului său polonez.

Alături de numeroși lideri de stat și de guvern, Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Wielun, el a fost însoțit de președintele polonez Andrzej Duda și de primarul orașului Pawel Okrasa, alături de alții. Președintele american Donald Trump și-a anulat vizita pe care trebuia să o facă în Polonia, din cauza uraganului care se îndreaptă spre Florida.  Vicepreședintele Mike Pence a fost cel care a fost prezent la Varșovia la ceremoniile dedicate marcării a 80 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
 

Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat orașul lipsit de apărare și care nu se trezise la viață, care nu avea nicio importanță militară. Au fost uciși circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraș, care avea crucea roșie pe acoperiș. În jur de 75% din centrul orașului Wielun a fost atunci distrus.

Atacul a marcat începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei.
 

„Al Doilea Război Mondial a început cu o crimă de război, un act de terorism împotriva populației civile", a spus Duda duminică în timpul discursului său de la Wielun. 

Polonia trebuie să ceară compensații pentru pierderile suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat duminică și premierul polonez Mateusz Morawiecki, în orașul Gdansk, cu ocazia festivităților de comemorare a 80 de ani de la izbucnirea războiului, informează dpa.

„Trebuie să vorbim despre pierderile noastre... Trebuie să cerem adevărul și trebuie să cerem compensații”, a spus Morawiecki, citat de agenția PAP. Pierderile cauzate de Germania în timpul acelui război au fost de câteva ori mai mari decât cele pe care le-a cheltuit Polonia pentru a crea statul după Al Doilea Război Mondial și pentru dezvoltarea acestei țări tinere, a mai spus Morawieck.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews