ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, va prezida sâmbătă ceremonia de sfințire a pietrei de temelie a Catedralei "Sfânta Sofia – Înțelepciunea lui Dumnezeu", din Varșovia.

Conform unui comunicat publicat de pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe a Poloniei, punerea pietrei de temelie va marca începutul construcției primei biserici ortodoxe din capitala Poloniei, din ultimii peste 100 de ani.

Terenul alocat de către autoritățile din Varșovia pentru construirea unei noi biserici ortodoxe acoperă o suprafață de aproximativ 0,5 hectare și se află în partea de sud a capitalei poloneze, pe malul stâng al Vistulei, pe strada Puławska nr. 568.   

În luna octombrie, Arhiepiscopia Varșoviei a organizat un concurs, în urma căruia a fost aleasă o ofertă dintre cele șase oferte depuse, iar compania Budrem Group din Varșovia a fost numită antreprenor general al lucrărilor de construcție.   
 
La baza proiectului noii biserici ortodoxe din Varșovia a stat arhitectura cunoscutei catedrale bizantine Sfânta Sofia din Constantinopol, construită în secolul al VI-lea. De asemenea, autorul proiectului, arh. Andrzej Markowski a redus considerabil dimensiunile catedralei: noua biserică din Varșovia va avea 37 m lungime, 30 m lățime și 22 m înălțime, scrie basilica.ro.