ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul albanez a adoptat joi seară o lege ce impune un moratoriu de zece ani asupra defrișărilor de păduri în scopuri industriale, o măsură despre care oficialii spun că este menită să evite o „catastrofă ecologică”, în condițiile defrișărilor galopante din ultimii ani, transmite Agerpres.

„Albania se confruntă cu o catastrofă ecologică și suntem obligați să luăm măsuri drastice împotriva exploatării forestiere în scopuri comerciale și a comerțului asociat”, a argumentat ministrul mediului, Lefter Koka, înaintea votului.

Legea adoptată interzice exporturile de lemn și de orice produse derivate. Lemnul va putea fi totuși folosit pentru încălzirea locuințelor, dar nu va putea fi tăiat fără autorizație. Noua lege prevede pedepse de până la 10 ani de închisoare pentru orice activitate ilegală.

Înainte de 1990, pădurile acopereau 51% din teritoriul Albaniei, procent care s-a redus la 25% în prezent, conform Ministerului Mediului.

Numai între 2007 și 2013, peste 17% din pădurile țării au fost afectate de defrișări sau de incendii criminale, a precizat ministrul Koka.

„Activitățile infracționale intense, desfășurate în strânsă colaborare cu structurile responsabile cu protejarea pădurilor, se află la originea distrugerii acestora”, a acuzat premierul Edi Rama.

Potrivit cifrelor oficiale, defrișările ilegale depășesc de zece ori tăierile legale și au produs stricăciuni parcului național Lura, una din perlele munților Balcani.

Experții în protecția mediului au atras atenția și asupra defrișărilor de pe malurile cursurilor de apă, care cresc riscul de inundații.

Și România se confruntă cu o astfel de problemă. Un raport al Greenpeace dat publicității anul trecut arăta că pădurile României sunt amenințate de tăieri ilegale și de administrare deficitară, iar studiile arată că 8,8 milioane de metri cubi dispar anual.

„Pădurile sunt amenințate de tăieri ilegale și de administrarea deficitară realizată în absența unei strategii naționale de dezvoltare. Studiile oficiale au arătat că 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar anual din păduri, iar cercetările Greenpeace au arătat că doar 0,5 milioane de metri cubi sunt investigate de autorități și că, între 2000 și 2014, s-au degradat peste 360.000 ha de pădure”, se arată în document.