ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rinkeby este una dintre cele 53 de „zone vulnerabile” identificate de guvernul suedez și menționate într-un raport al poliției din această țară. Aceste suburbii ale Suediei au devenit „focare de criminalitate, nesiguranță și violente mișcări sociale”, spune același raport.

Dacă Belgia e celebră pentru cartierul Molenbeek, locuit cu preponderență de musulmani, Rinkeby, o suburbie de lângă Stockholm, devine un factor de instabilitate. După violențe grave izbucnite aici, la doar câteva ore după ce premierul Suediei l-a atacat pe Donald Trump că-i defăimează țara.

Și, deși guvernul suedez refuză să accepte termenul de „no go zone”, folosit tot mai des când vine vorba de suburbiile rău famate, poliția recunoaște că se confruntă cu cele mai mari probleme când trebuie să intervină aici pentru a-și face datoria. Mai mult, presa suedeză spune că polițiștii chemați să restabilească ordinea se tem pentru viața lor și se gândesc să renunțe la job.

Rinkeby și-a câștigat însă și renumele de „Micul Mogadishu”  pentru că aici locuiește cel mai mare număr de imigranți neasimilați.  90% dintre ei nu sunt suedezi, majoritatea fiind somalezi care au ajuns să facă legea.
 
Vandalismele, crimele și actele de violență au loc sunt la ordinea zilei, iar forțele de ordine care intervin sunt puse pe fugă. Și jurnaliștii devin ținte ale agresiunilor comise de imigranți somalezi.

 
Așa s-a întâmplat în 2010, când Rinkeby a devenit scena unor violențe fără precedent împotriva polițiștilor, așa s-a întâmplat și luna trecută, când in această zonă, caracterizată de un jurnalist de la Expressen drept „teatru de război”, violențele au reizbucnit și s-au soldat cu răniți și mai multe mașini incendiate.
 
Problemele cu care se confruntă Suedia în încercarea de a integra un număr mare de imigranți musulmani este un subiect pe care jurnalistul Ulf Nilson l-a adus de multe ori în atenție. A avertizat în permanență asupra creșterii radicalizării în rândul musulmanilor din Suedia. Iar  avertismentele lui, care au început prima dată în urmă cu zece ani, par acum profetice.
 
 
În sprijinul jurnalistului suedez nu vin doar violențele tot mai dese în aceste suburbii, ci și o anchetă a celor de la Associated Press care arată cum Stockholm-ul a devenit un teren propice pentru jihadiști, care au ajuns să își racoleze oameni din rândul somalezilor din Suedia. Ziariștii de la AP au dezvăluit că o grupare care are legături cu rețeaua teroristă al-Qaeda se ocupă cu recrutarea de luptători anti-guvernamentali în rândul tinerilor somalezi care trăiesc în „Micul Mogadishu". Rinkeby este, de asemenea, în centrul eforturilor de recrutare de jihadiști de către al-Shabab, o altă grupare care are legături cu Al-Qaida.În Rinkerby poliția nu intră niciodată seara, fără a avea întăriri din partea altor patrule, scriu jurnaliștii de la „Dabladet”.
 
În 2014, autoritățile s-au văzut nevoite să închidă secția de poliție, construită inițial pentru o comunitate formată în special din suedezi și unde principalele misiuni ale polițiștilor erau să caute animale de companie pierdute și să dea o mână de ajutor doamnelor în vârstă să treacă strada.
 
Acum, presa suedeză anunță că o nouă secție de poliție se va ridica în Rinkerby. O adevărată fortăreață, care se construiește în condiții dificile de securitate. Și a cărei deschidere oficială este progamată pentru 2019. Costurile clădirii se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro. Se spune că în noua secție de poliție vor lucra 250 de persoane, într-o comunitate de 15.000 de oameni. Adică, va fi un polițist la 60 de locuitori. Prin comparație, scrie presa suedeză, în orașul american Chicago un polițist revine la 270 de locuitori.
 
Secția de poliție va avea geamuri antiglonț, ziduri ranforsate cu tablă și va fi înconjurată de garduri cu sârmă ghimpată electrificată. Deci, va arăta mai mult ca o unitate militarizată decât ca o simplă secție de poliție. Și pentru ca cei care trăiesc în „Micul Mogadishu” să nu îndrăznească să o atace, noua secție va fi considerată „clădire special protejată”, iar oricine o va ataca, fie și cu o piatră, va sta un an în închisoare.

O mare problemă va fi însă cea a oamenilor care vor lucra în noua secție. Pentru că niciun polițist suedez care va lucra aici nu va fi rezident în „Micul Mogadishu” și va fi obligat să facă naveta. Vor avea de ales între două rele: dacă vin cu mașina riscă să și le găsească vandalizate, iar transportul în comun este considerat periculos în special pentru ofițerii de poliție de sex feminin. Așa că acum se ia în calcul varianta transportului pentru angajații noii secții. Cel mai probabil, spune un reprezentant al poliției locale, oamenii vor fi aduși și duși acasă cu autobuze speciale, blindate.