ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele statului Burundi, Pierre Nkurunziza, a decedat din cauza unui atac de cord, informează Al Jazzeera, citând Guvernul de la Gitega.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Guvernul din această țară africană a anunțat „cu mare tristețe” vestea trecerii președintelui. Conform acestei surse, Nkurunziza (55 de ani) a participat ca spectator la un meci de volei sâmbătă după-amiază și a fost dus la spital simțindu-se rău.


Deși părea că duminică și-a revenit și a vorbit cu apropiații, starea sănătății sale s-a deteriorat brusc luni dimineață. Atunci ar fi suferit infarctul care i-a fost fatal, în ciuda tentativelor medicilor de a-l resuscita.

Președintele a decedat la un spital din Karuzi, în estul țării. Guvernul a anunțat că va urma o perioadă de șapte zile de doliu, începând de marți și drapelele vor fi arborate în bernă.

Moartea președintelui a stârnit rumoare pe continentul african, mai ales că acesta s-a remarcat acum mai puțin o lună prin gestul de a expulza reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din țara sa.

Ministrul său de externe spunea atunci că reprezentanții OMS din Burundi „au fost declarați persona non grata și trebuie să părăsească teritoriul”.

Deși oficial nu a fost evocat vreun motiv, un oficial din Burundi a mărturisit pentru The Guardian că „au fost acuzați de interferențe inaceptabile în managementul coronavirusului”.

La acea dată, țara înregistrase 27 de cazuri și un deces pus pe seama coronavirusului. 
 
Pierre Nkuruziza a fost președinte al statului Burundi timp de 15 ani, fiind cel mai longeviv șef de stat al acestei țări.