ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De aproape două săptămâni,  gigantul Facebook trece printr-o criză profundă, în urma dezvăluirilor scandalului Cambridge Analytica. Acțiunile de pe bursă ale multinaționalei au pierdut până la 6,7%, iar compania a înregistrat pierderi de miliarde de dolari.
 
În doar câteva zile, Facebook a devenit, din prietenul tuturor, inamicul numărul unu. Acuzațiile la adresa companiei se rostogolesc ca un bulgăre de zăpadă și par de neoprit. Chiar dacă scandalul a pornit după ce ziarele The Guardian, The New York Times și Channel 4 au dezvăluit furtul a peste 50 de milioane de date personale  ale utilizatorilor Facebook din SUA , brusc, toată presa occidentală a pus artileria grea pe gigantul american. Dezvăluind ceea ce se bănuia de mult: că Facebook încalcă dreptul la viața privată, că știe fiecare mișcare a utilizatorilor, că ne stochează viața la sertar. 
 
De asemenea, pe twitter a luat avânt o campanie intitulată #deletefacebook (șterge facebook), iar mari companii, precum cea a lui Elon Musk, și-au șters deja paginile.

În această avalanșă de informații privind modul în care compania californiană ne controlează viețile, o știre preluată la începutul anului de toate agențiile de presă a readus în prim-plan o „profeție”.
 
Aflat la Formul Economic de la Davos, magnatul american George Soros afirma că Facebook și Google „au zilele numărate”. Fondatorul  „Fundațiilor pentru o Societate Deschisă” s-a războit cu cele două corporații gigantice ale internetului, acuzându-le că „manipulează oamenii” și criticându-le pentru că fac afaceri cu state autoritare.

La doar o lună de la acest discurs, miliardarul american și-a continuat atacul, într-un text publicat pe site-ul Project Syndicate, în  care spunea că dominația globală a companiilor de internet din SUA se va încheia, fiind „doar o chestiune de timp” până când reglementările și taxele impuse de autorități vor duce la prăbușirea acestora.  

Chiar dacă, în aceste zile, când unii se întreabă dacă a venit sfârșitul epocii Facebook, există opinii conform cărora avertismentul lui Soros a fost mai degrabă bazat pe  „intuiție logică” asupra situației prin care trec rețelele sociale și lumea internetului, sunt și voci care fac legătura dintre atacurile la adresa companiei americane și „profeția” făcută de Soros.