De aproape două săptămâni,  gigantul Facebook trece printr-o criză profundă, în urma dezvăluirilor scandalului Cambridge Analytica. Acțiunile de pe bursă ale multinaționalei au pierdut până la 6,7%, iar compania a înregistrat pierderi de miliarde de dolari.
 
În doar câteva zile, Facebook a devenit, din prietenul tuturor, inamicul numărul unu. Acuzațiile la adresa companiei se rostogolesc ca un bulgăre de zăpadă și par de neoprit. Chiar dacă scandalul a pornit după ce ziarele The Guardian, The New York Times și Channel 4 au dezvăluit furtul a peste 50 de milioane de date personale  ale utilizatorilor Facebook din SUA , brusc, toată presa occidentală a pus artileria grea pe gigantul american. Dezvăluind ceea ce se bănuia de mult: că Facebook încalcă dreptul la viața privată, că știe fiecare mișcare a utilizatorilor, că ne stochează viața la sertar. 
 
De asemenea, pe twitter a luat avânt o campanie intitulată #deletefacebook (șterge facebook), iar mari companii, precum cea a lui Elon Musk, și-au șters deja paginile.

În această avalanșă de informații privind modul în care compania californiană ne controlează viețile, o știre preluată la începutul anului de toate agențiile de presă a readus în prim-plan o „profeție”.
 
Aflat la Formul Economic de la Davos, magnatul american George Soros afirma că Facebook și Google „au zilele numărate”. Fondatorul  „Fundațiilor pentru o Societate Deschisă” s-a războit cu cele două corporații gigantice ale internetului, acuzându-le că „manipulează oamenii” și criticându-le pentru că fac afaceri cu state autoritare.

La doar o lună de la acest discurs, miliardarul american și-a continuat atacul, într-un text publicat pe site-ul Project Syndicate, în  care spunea că dominația globală a companiilor de internet din SUA se va încheia, fiind „doar o chestiune de timp” până când reglementările și taxele impuse de autorități vor duce la prăbușirea acestora.  

Chiar dacă, în aceste zile, când unii se întreabă dacă a venit sfârșitul epocii Facebook, există opinii conform cărora avertismentul lui Soros a fost mai degrabă bazat pe  „intuiție logică” asupra situației prin care trec rețelele sociale și lumea internetului, sunt și voci care fac legătura dintre atacurile la adresa companiei americane și „profeția” făcută de Soros.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews