ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a atacat violent SUA luni în cadrul unei conferințe de presă în care a făcut bilanțul activității diplomației Rusiei pe anul trecut, acuzând Washingtonul că refuză „realitatea unei lumi multipolare”, relatează France Presse.

„Din nefericire, colegii noștri americani și aliații lor continuă să-și impună viziunile bazându-se exclusiv pe dictat și ultimatum. Ei nu vor să asculte punctele de vedere ale altor centre ale politicii mondiale”, a declarat Lavrov, adăugând că „ei nici măcar nu vor să recunoască realitatea unei lumi multipolare”.

„Ei utilizează numeroase metode, de la desfășurarea unui sistem global antirachetă și sancțiuni unilaterale, la extrateritorialitatea propriei legislații și amenințări de a rezolva orice problemă internațională numai în funcție de propriul lor scenariu”, a adăugat el.

Șeful diplomației ruse a subliniat că 2017 a fost un an „complicat”, evocând „numeroase focare de tensiune în diferite regiuni ale lumii” și precizând că „amenințările Washingtonului au agravat situația”, referindu-se la criza din Peninsula Coreeană.

Aceste comentarii intervin la aproape un an de când în SUA a venit la putere Donald Trump, considerat apropiat de Moscova în timpul campaniei electorale, pe fondul suspiciunilor privind interferența Rusiei în campania prezidențială din Statele Unite în favoarea sa. Mai mulți membri ai echipei sale de campanie fac în prezent obiectul unor investigații privind o posibilă „complicitate” cu Moscova.

Dar relațiile cu administrația președintelui Donald Trump sunt mai complicate decât cele din perioada administrației lui Barack Obama, a precizat Lavrov. „Acțiunile administrației actuale sunt, din nefericire, în linie cu cele ale administrației Obama, în pofida liniei președintelui Trump din timpul campaniei electorale. În anumite domenii, ea (administrația SUA – n.r.) exercită o presiune și mai mare”, a declarat ministrul rus.