ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele două tinere yazidi din Irak, Nadia Murad și Lamia Bashar, laureate ale Premiului Saharov al Parlamentului European, au cerut marți aducerea liderilor organizației jihadiste Statul Islamic (SI) în fața justiției internaționale, informează AFP. 

Nadia Murad și Lamia Haji Bashar au devenit purtătoare de cuvânt ale comunității yazidi, minoritate kurdofonă persecutată de jihadiști, după ce au fost forțate la sclavie sexuală de SI și au reușit să fugă.

Preocupate să vorbească mai mult în numele comunității lor decât de situația lor personală, cele două tinere femei au insistat asupra importanței nu doar de a învinge SI militar, ci și de a-i aduce pe liderii jihadiști în fața Curții Penale Internaționale (CPI).

„Este necesar ca aceștia să fie aduși în fața CPI, pentru că numele Daesh (acronimul arab al SI) poate să dispară, în timp ce efectele Daesh vor dura atâta vreme cât justiția nu se va pronunța", a explicat Nadia Murad, subliniind că "3.500 de femei yazidi" rămân prizoniere ale acestei grupări jihadiste.


„Atunci când am fost supuse violurilor, când am fost vândute și revândute de Daesh, nu ne-am pierdut niciodată încrederea în Allah, pentru că noi știm că Allah este acolo și nu ne-am gândit niciodată să ne răzbunăm", a mărturisit la rândul său Lamia Haji Bashar, care poartă încă pe chip urmele exploziei unei mine în timpul evadării sale.

Cele două tinere și-au exprimat speranța că Premiul Saharov „pentru libertate a spiritului" va ajuta la schimbarea modului în care sunt percepuți refugiații de către europeni.

„Sperăm că Premiul Saharov va ajuta la schimbarea modului în care sunt percepuți refugiații, (va face) ca refugiații să fie mai bine tolerați", a pledat, în timpul unui interviu pentru jurnaliști, Nadia Murad, cu câteva ore înainte de înmânarea oficială a premiului la Parlamentul European.

Numită la mijlocul lui septembrie ambasadoare a ONU pentru demnitatea victimelor traficului de ființe umane, Nadia Murad militează pentru ca persecuțiile comise în 2014 împotriva yazidi să fie considerate genocid.