ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de externe bulgar, Daniel Mitov, a calificat drept "iresponsabile" afirmațiile ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care a invocat un posibil plan de împărţire a Macedoniei, scenariu pus la cale de Albania și Bulgaria.

Scenariul invocat recent de Lavrov ar viza împiedicarea Macedoniei de a lua parte la gazoductul Turkish Stream, neogociat între Rusia și Turcia, informează site-ul EurActiv.

Într-o intervenţie avută în faţa Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), Serghei Lavrov a făcut referire la o serie de ”zvonuri” cu privire la un plan de împărţire a Macedoniei, ţară ce traversează în prezent o profundă criză.

În opinia şefului diplomaţiei ruse, această criză ar fi orchestrată de forțe externe şi ar avea scopul de a face presiuni asupra premierului macedonean Nikola Gruevski, "întrucât acesta nu s-a alăturat sancţiunilor impuse Rusiei". 
 
”Există acum unele discuții conform căroa Macedonia trebuie federalizată și mai mult și unii susțin că în urma dezmembrării sale o parte ar putea fi luată de Albania și o alta de Macedonia”, a subliniat șeful diplomației ruse.
La începutul lui mai, ministerul rus al Afacerilor externe avertizase impotriva "consecințelor periculoase" ale manifestațiilor antiguvernamentale ale opoziției macedonene, "incitată de Occident" să provoace o schimbare de regim.
 
Ministrul bulgar de Externe, Daniel Mitov, a replicat în aceeași zi, afirmând că declarațiile lui Lavrov sunt ”iresponsabile”.
 
Macedonia, fost republică iugoslavă cu 2,1 milioane de locuitori in majoritate slavi și un sfert albanezi, este zguduită de la începutul anului de o gravă criză politică ce opune principalele formațiuni slave.