ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidele suveraniste, în special conservatoare, au realizat un progres istoric la alegerile pentru Parlamentul European. Unguri, polonezii, italienii, britanicii sau belgienii au votat la scrutinul de duminică pentru partidele așa numite „suveraniste”, scrie Le Monde, care a creat o hartă a statelor în care formațiunile conservatoare au obținut rezultate semnificative, reconturând astfel distribuția din legislativul UE. 
 
Deși PPE rămâne majoritar în legislativul UE, alegerile europene din 2019 înseamnă clar sfârșitul celor patruzeci de ani de majoritate absolută deținută de cele două partide politice principale ale Parlamentului European: Partidul Popular European (PPE) și PES social-democrații, în favoarea Verzilor și a liberalilor care au o majoritate absolută. Aceste alegeri au adus însă în premieră o victorie a suveraniștilor, în esență formațiuni de factură conservatoare.

Cele trei grupuri eurosceptice majore din PE- Europa Națiunilor și Libertății (ENL, Marine Le Pen și Matteo Salvini), Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, dominat de polonezi) și Europa Libertății și a Democrației Directe (EFDD,  dominată de Nigel Farage și Mișcarea 5 stele) - ocupă acum 172 de locuri, de la cele  155 în 2014.

Deși pare improbabil ca aceste grupuri diferite să fie de acord să lucreze împreună, ele au o anumită capacitate de a bloca. De altfel, partidele proeuropene au solicitat o regrupare. menită să blocheze europarlamentarii care, chiar dacă nu mai cer insistent ieșirea din UE,  susțin în continuare slăbirea ei.

Progrese spectaculoase în Ungaria, Polonia și Regatul Unit

În timp ce în Danemarca, Olanda și Austria formațiunile eurosceptice nu au realizat progrese semnificative sau chiar au scăzut în comparație cu ultimele alegeri, în alte țări au progresat. Printre marii suveraniști câștigători ai alegerilor europene din 2019 se numără, conform rezultatelor obținute la acest scrutin, următoarele partide: 

În Ungaria. Partidul naționalist al prim ministrului Viktor Orban, Fidesz, obține o victorie zdrobitoare, cu aproximativ 53% din voturi. Suspendat din PPE începând cu luna martie, Viktor Orban ar putea să trântească defintiv în față ușa PPE  și să se alăture grupului ENL reprezentat de Salvini și Le Pen.
În Polonia, Partidul conservator Lege și Justiție (PiS), și el  membru al PPE, a câștigat mai mult de 45% din voturi.

În Italia. Liga lui Matteo Salvini a înregistrat o creștere spectaculoasă, de la 6% la peste 33%, devansând formațiunea anti sistem Cinque Stele (17%)  aliat tradițional al Ligii,  și Forza Italia partidul lui Silvio Berlusconi (8,8%);

În Regatul Unit, după doar șase luni de la crearea sa, Partidul Brexit al lui Nigel Farage a câștigat aproape 32% din voturi. Partidul britanic  susține o pauză clară cu Uniunea Europeană. Mai puțin de un sfert dintre alegători au ales cele două partide tradiționale majore, conservator și laburist. Cu toate acestea, în cazul în care Brexitul va avea loc pe 31 octombrie, Conservatorii și Reformiștii Europeni vor avea cu aproximativ 30 de membri mai puțin în PE.
 
În Franța, procentul Adunării Naționale -, formațiunea naționalistă a câștigat alegerile cu 23,3% în Franța - este cu siguranță un succes pentru Marine Le Pen.  

În Suedia, Democrații Suediei, cea de-a treia cea mai mare forță a țării, naționalistă, antiimigrație, a făcut mai puțin decât au sperat (erau creditați cu aproape 20% în sondaje), dar s-au mulțumit cu 15,4%, față de 9,6% în 2014.
 
În Belgia, două partide suveraniste conduc: naționaliștii flamanzi din Partidul Naționalist Flamand (N-VA), prima forță politică din Flandra, cu 13,5%,  și cei din Vlaams Belang, partidul naționalist care a obținut  acum 11 procente.
 
În Germania, AFD, Alternativa pentru Germania, partid anti migrație, a obținut procente bune - 11% din voturi, față de cele 7,1% în 2014, dar mai puțin decât în ​​alegerile federale din 2017 (12,6% din voturi).
 
În Spania, partidul conservator Vox a reușit să ducă în PE primii deputați europeni, cu 6,2% din voturi.