ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După moartea mai multor copii în Filipine, grupul farmaceutic francez Sanofi a fost obligat anul trecut să renunțe brusc la campania de vaccinare împotriva acestei boli tropicale, campanie declanșată de autoritățile de la Manila încă din 2016. Un scandal în urma căruia ziarul francez lansează acum o întrebare firească: a minimalizat compania Sanofi riscurile, comercializând vaccinul Dengvaxia în mai multe state, în ciuda multitudinii de incertitudini cu privire la siguranța și consecințele pe termen lung ale acestuia?

La finele lui 2017, autoritățile din Filipine  au declanșat o anchetă privind imunizarea a sute de mii de copii cu vaccinul împotriva febrei dengue, după ce au primit avertismente conform cărora vaccinul respectiv ar putea agrava simptomele bolii. Mai mult, compania farmaceutică franceză Sanofi recunoștea că vaccinul său ar putea agrava boala la persoanele care nu au fost infectate anterior cu acest virus, transmis de țânțari, care provocacă simptome asemănătoare gripei.
 
Pentru filipinezi, știrea că vaccinurile francezilor de la Sanofi le-ar putea îmbolnăvi copiii și mai rău a fost un șoc, în condițiile în care 830.000 de elevi au primit una sau mai multe injecții, ca parte a programului public de vaccinare lansat în martie 2016, scrie Le Monde.
 
Dezvăluirile au declanșat un val de proteste. „Copiii filipinezi nu sunt cobai”, au fost sloganurile scandate de părinții celor vaccinați  împotriva febrei Dengue, în timpul protestelor din decembrie 2017. 
 
Tot atunci a venit și un avertisment din partea Organizației Mondiale a Sănătății, care spunea că persoanele care nu au fost niciodată infectate ar trebui să evite vaccinul Dengvaxia.  Decizia Cabinetului președintelui Rodrigo Duterte a fost fermă: s-a ordonat ca imunizarea să se oprească, iar stocurile de vaccinuri rămase să fie returnate companiei farmaceutice.


Filipine ar fi trebuit să devină prima țară din lume care să beneficieze de vaccinare în masă împotriva febrei dengue.  Un vaccin care acum se află în centrul unei controverse,  scrie ziarul francez, lansând următoarea întrebare: A minimalizat Sanofi riscurile și a comercializat vaccinul în mai multe state, în ciuda multitudinii de incertitudini cu privire la siguranța și consecințele pe termen lung ale acestuia?
 
Cotidianul francez amintește că primul vaccin din lume împotriva febrei dengue i-a făcut pe mulți să spere, pentru că Dengvaxia întrunea toate elementele unui produs de succes. În 2008, Sanofi a achiziționat pentru suma de 332 milioane o mică companie anglo-americană de biotehnologie, Acambis, care a dezvoltat un vaccin promițător împotriva acestei boli tropicale.

Creat din virusul febrei galbene, modificat genetic pentru a exprima anumite proteine ​​dengue, Dengvaxia a fost diferit de vaccinurile testate până atunci, fără succes, inclusiv de Sanofi. 

Laboratorul francez a sperat în acel moment că L-a apucat pe Dumnezeu de un picior, producând un vaccin care să poată preveni mai mult de 3 milioane de cazuri de febră dengue severă și aproximativ 10 000 de decese pe an la 100 de milioane de cazuri simptomatice. 
Din păcate, concluzionează ziarul francez, singurul test posibil se poate face doar pe om.

În urma declanșării acestui scandal, Sanofi s-a apărat, susținând că niciun copil vaccinat nu a avut de suferit din cauza vaccinului Dengvaxia, pe care l-a lansat în 2015.
 
Pe lângă Filipine, compania franceză vaccinul a fost înregistrat în Argentina, Australia, Bangladesh, Bolivia, Brazilia, Cambodgia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Indonezia, Malaezia, Mexic, Paraguay, Peru, Singapore, Thailanda și Venezuela. Vaccinul a fost, de asemenea, utilizat într-un program public de imunizare din Brazilia.