ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, estimează într-un interviu oferit recent AFP, la Gdansk, că după eventuala ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), care constituie subiectul referendumului britanic din 23 iunie, forul comunitar european ar trebui să se reconstituie imediat sub îndrumarea Germaniei, cea mai puternică țară de pe continent, conform Agerpres.

 Întrebarea care îi macină de săptămâni de zile pe europeni "ar trebui să fie pusă mai degrabă unui astrolog sau lui Dumnezeu", a declarat laureatul din 1983 al Premiului Nobel pentru Pace la Gdansk, leagănul mișcării Solidaritatea. Dar să-i lăsăm pe britanici "să se defuleze", a spus Walesa. "Foarte bine! De acord, nu vreți să fiți înăuntru, atunci nu veți mai putea tranzita UE. Va trebui să vă prezentați din nou pașapoartele ca înainte. Nu veți fi lăsați să treceți. Și, de altfel, la ce bun?! Ca să semănați dezordine și aici? Avem legile noastre și UE este ceea ce este. Ori sunteți de acord cu asta, ori, dacă nu... dacă nu, calea este liberă!", a exclamat el, arătând cu mâna spre ușă.

Însă, dacă voturile în favoarea ieșirii din UE le vor depăși pe cele în favoarea rămânerii, "o nouă UE ar trebui creată, mult mai bine gândită, care să nu mai permită acest gen de exces", a declarat fostul președintele polonez, care a condus tranziția pașnică a Poloniei comuniste spre democrație, în 1989.

"Îi revine în special Germaniei sarcina de a evalua ce ar fi mai avantajos să se facă pentru dezvoltarea continentului european: să fie creată de la zero o organizație total nouă, mai bine gândită, sau să fie reparată fosta UE. Germania trebuie să aibă un scenariu pregătit pentru a-l pune în aplicare la un sfert de oră după dizolvarea UE", a subliniat Walesa. În opinia sa, în cazul ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, ar fi mai bine ca UE să fie ''reparată''. "La ce bun să refacem totul? Însă trebuie să o facem într-un mod mai eficient și mai transparent și să le explicăm mai bine oamenilor lucrurile", a conchis Walesa.

"Germanii sunt cei care trebuie să decidă, pentru că ei sunt lideri și tot ei trebuie să decidă împreună cu cine vor să construiască" o nouă UE, a mai declarat Walesa, estimând că Berlinul ar trebui secondat în acest demers de Franța și Italia.

Totodată, fostul lider polonez și-a exprimat regretul că "actuala construcție europeană nu mai are fundamente comune". "Am respins creștinismul și ideologii precum cea comunistă. Nu mai avem nimic azi. Ce li se poate cere societăților dacă fiecare dintre ele are fundamente diferite?", a subliniat el.