ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Parlamentul Bulgariei a aprobat, miercuri, planul Guvernului de a reduce taxa pe valoarea adăugată pentru produsele alimentare furnizate de restaurante și serviciile de catering la 9% de la 20%, din iulie, pentru a ajuta industria lovită puternic de criza coronavirusului, anunță Reuters.Reducerea se va aplica până în 2021, ca o măsură temporară menită să ajute sectorul să se redreseze.
 
Reducerea nu va fi aplicată pentru băuturile alcoolice cumpărate în restaurante și cele furnizate de catering, la care de TVA rămâne 20%,  informează Mediafax.

Planul a fost susținut de premierul Boiko Borissov luna trecută, în ciuda opoziției ministrului finanțelor.
Decizia a fost criticată  de economiști, care spun că multe alte industrii vor solicita reduceri de impozite.
 
Economia Bulgariei este estimată să scadă cu 3% în 2020, conform prognozelor oficiale, în timp ce Comisia Europeană se așteaptă la o contracție de 7,2%. TVA, stabilită la 20% pentru toate bunurile și serviciile, cu excepția hotelurilor, este principala sursă de venit a țării, care menține impozitul pe venit și impozitele la 10%. De asemenea, deputații au votat reducerea TVA la cărți, unele alimente pentru copii, precum și la scutece, la 9%, din iulie până la sfârșitul anului viitor.