ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tribunal din  Reykjavík tocmai a trimis după gratii alți cinci bancheri, acuzați că au contribuit la marele colaps ale economiei, din 2008.
 
O dată cu ei, numărul bacherilor condamnați la pușcărie în  această țară ajunge la 26.
 
Majoritatea celor ajunși după gratii în urma crizei care a afectat Islanda în urmă cu 7 ani sunt CEO ai unor importante instituții financare, și nicidecum simpli funcționari, relatează  Iceland Magazine. Împreună, cei 26 de bancheri au fost condamnați la un total de 74 de ani de închisoare.
 
Cei cinci bancheri de top din cele mai mari două bănci din Islanda, Landsbankinn si Kaupthing, au fost găsiți vinovați de deturnare de fonduri, manipularea pieței și de încălcarea obligațiilor fiduciare. Deși pedeapsa maximă în Islanda pentru infracțiuni financiare în prezent se ridică la maximum șase ani, Curtea Supremă de Justiție se află în prezent în discuţii pentru a extinde limita.
 
Cele mai mari bănci islandeze, Landesbanki, Kaupthing şi Glitnir, s-au prăbuşit în octombrie 2008 declanşând o criză economică de proporţii, ale cărei efecte se simt încă în Islanda. Când au căzut, cele trei bănci aveau active de zece ori mai mari decât PIB-ul ţării. 
 
Spre deosebire de alte state din UE sau de America, islandezii n-au încercat niciodata să-și "salveze" băncile, acordîndu-le ajutoare financiare. eele trei banci falimentare nu au fost recapitalizate. Toți creditorii, inclusiv cei străini, au fost expuși fără mila să suporte consecințele falimentului.