ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Administrația Obama îl trimitea pe Joe Biden într-o țară străină pentru a face presiuni pentru lupta împotriva corupției. Una dintre țintele evidente ale acestei lupte anti corupție angajează apoi un avocat american pentru a-l „consilia” în operațiunile sale. Ghici-ghicitoare ce nume avea avocatul devenit consiler?. Astfel sintetizează jurnaliștii de la canalul american de televiziune NBC activitatea lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, în România, în cel mai recent scandal din SUA care țintește destituirea președintelui Trump

Astfel, potrivit postului american de televiziune, Hunter Biden, care a fost implicat în consultanță juridică pentru omul de afaceri Puiu Popoviciu, ridică semne de întrebare de natură etică.

Fox News scria recent despre afacerile lui Hunter Biden în România și despre colaborarea acestuia cu omul de afaceri Gabriel Popoviciu, condamnat pentru fapte de corupție, fapte relatate în urmă cu câteva luni și de New York Times.
 
Acum, jurnaliștii de la NBC vin cu noi elemente. „În ultimul an al administrației Obama, un avocat american călătorea în România pentru a întâlni un om de afaceri acuzat că a orchestrat o operațiune imobiliară coruptă. Afaceristul era Gabriel Puiu Popoviciu, un bogat mogul imobiliar. Avocatul adus să-l sfătuiască era Hunter Biden, fiul vicepreședintelui american la acea vreme, Joe Biden, susțin două persoane familiare cu chestiunea în cauză. Munca lui Hunter Biden pentru Popoviciu, în 2016, a rămas neraportată la acea vreme, dar implicarea lui Joe Biden în România era extrem de publică”, susțin jurnaliștii americani. Asta în condițiile în care, susține NBC,vicepreședintele Joe Biden era printre principalele voci care îndemnau guvernul de la Bucrești să eradicheze corupția”.  
 
„Corupția este un cancer care slăbește credința cetățeanului în democrație. Corupția este doar o altă formă de tiranie”, spunea la acea vreme Joe Biden în discursul de la București.

România era la acea vreme un loc cunoscut familiei Biden. Un prieten apropiat și fost angajat al lui Joe Biden, Mark Gitenstein, a deținut funcția de ambasador al SUA în România, din august 2009 până în decembrie 2012, amintește NBC, notând că în martie 2012, fratele lui Hunter, Beau, a fost rugat să taie panglica la noua ambasadă a SUA din București.

O serie de experți cu care au stat de vorbă jurnaliștii americani sunt de părere că se ridică o problemă de etică. Pentru că, în timp ce vicepreședintele Joe Biden cerea la București măsuri radicale împotriva corupției, fiul său îl consilia juridic pe unul dintre nababii imobiliarelor, acuzat de fraude și corupție.

„Nu știm câți bani a primit Hunter Biden și pentru ce, dar e o chestiune de etică”, apreciază un profesor de Drept de la Washington University, citat de NBC.

Jurnaliștii NBC News afirmă însă că nu cunosc detaliile colaborării dintre Popoviciu și Biden. Dar, după condamnare, Popoviciu a ajuns să lucreze cu tabăra adversă fostului vicepreședinte american, adică cea a fostului șef FBI, Louis Freeh și a avocatului lui Trump, Rudy Giuliani.

Nu este uitată nici scrisoarea trimisă de Rudolph Giuliani președintelui Iohannis, în august 2018, în care vorbea despre implicarea statului paralel în justiția din România. 

Avocatul lui Hunter Biden nu a dat niciun răspuns în legătură cu afacerile derulate de acesta în România dar, în urma scandalului, fiul lui Joe Biden s-a retras din consiliul de conducere al unei companii din China al cărei nume apare, de asemenea, în scandalul de peste Ocean.