ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Legea Holocaustului, prin care se dorește pedepsirea persoanelor din afara granițelor Poloniei, indiferent de legislația din țările lor, ar putea fi împotriva Constituției poloneze. Așa a decis procurorul general, Zbigniew Ziobro, șeful Ministerul Justiției, instituție care ea însăși a propus acest act normativ.

Biroul procurorului general al Poloniei spune că legea Holocaustului, criticată de Israel, Ucraina și SUA, este parțial neconstituțională, scrie News.ro

Comunicatul publicat joi este cu atât mai surprinzător cu cât vine din partea procurorului general, Zbigniew Ziobro, cel care conduce și Ministerul Justiției, instituția care propusese legea inițial.

Biroul procurorului general a publicat comunicatul pe site-ul Curții Constituționale, care a fost solicitată de președinte să verifice constituționalitatea legii.
În raport se spune că legea este „disfuncțională”, că ar putea avea „efectele opuse față de ce s-a intenționat” și ar putea „submina autoritatea statului polonez”.

Israelul a acuzat Varșovia că încearscă să schimbe istoria prin negarea faptului că anumiți polonezi au participat la genocidul evreilor din timpul războiului.

Israelul și alți contestatari se tem că legea - care, în orice caz, este inaplicabilă în afara Poloniei - are drept scop încercarea de a înăbuși cercetarea și dezbaterile din Polonia cu privire la violența împotriva evreilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe fondul dezbaterilor aprinse din Polonia, premierul Mateusz Morawiecki a declanșat critici aprinse ale celor care îl acuză că a făcut comentarii insensibile și greșite din punct de vedere istoric.