ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Educației din Israel, Naftali Bennett, a declarat că este „onorat” că Polonia a anulat vizita sa la Varșovia de săptămâna aceasta din cauza faptului că a continuat să critice proiectul de lege care interzice asocierea Poloniei cu Holocaustul, notează Reuters.

Bennett declarase înainte ca vizita să fie anulată că intenționează să călătorească în Polonia pentru a discuta proiectul de lege, pe care israelienii îl asociază cu negarea Holocaustului. Cu toate acestea, o purtătoare de cuvânt a guvernului polonez a precizat că nu va avea loc nicio vizită, scrie news.ro.

„Sângele evreilor polonezi plânge în pământ și nicio lege nu îl va reduce la tăcere”, a spus Bennett. „Guvernul polonez mi-a anulat vizita pentru că am adus vorba despre crimele comise de ei. Sunt onorat”, a adăugat ministrul polonez.

După declarația lui Bennett, purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Varșovia a declarat că Polonia este „convinsă” că cele două părți vor ajunge la o înțelegere pentru o altă dată la care să se întâlnească.

„Cu siguranță vom vorbi despre istoria noastră comună în curând” a spus purtătoarea de cuvânt, Joanna Kopcinska. Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat marți că vizita lui Bennett nu a fost programată de guvernul polonez.

„Unii politicieni vor să acuze Polonia de complicitate la Holocaust și aceasta este o problemă care iese la iveală”, a adăugat el. 

Israelul a condamnat proiectul de lege polonez privind Holocaustul, care a trecut de parlament săptămâna trecută și care marți a fost promulgat de președintele Andrzej Duda.

Cei care vor folosi expresia „lagăre de concentrare poloneze” și care vor „sugera în public și contrar faptelor istorice” că statul polonez a fost complice la Holocaust vor risca închisoare de până la trei ani conform noului proiect de lege.

Institutul Polonez de Memorie Națională susține că Polonia a fost prezentată, de multe ori, în trecut, drept aliată a lui Hitler, de aceea este nevoie de protejarea reputației sale.

Polonia a pierdut circa trei milioane de cetățeni non-evrei, inclusiv mulți intelectuali și membri ai elitelor, în Al Doilea Război Mondial. Capitala Varșovia a fost rasă de pe suprafața pământului, în 1944, după o revoltă eșuată în care au murit 200.000 de civili.