ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele ungar Janos Ader a promulgat luni legea care fixează noi condiții pentru universitățile cu finanțare externă, ce ar putea obliga Universitatea Central Europeană, finanțată de americanul George Soros, să își închidă porțile.

Janos Ader a declarat într-un comunicat că, din punctul său de vedere, legea nu încalcă libertatea academică sau legile internaționale. De asemenea, el a cerut Guvernului să convoace discuții cu universitățile implicate privind cea mai bună cale de a avansa.

Una dintre condițiile ce vor fi impuse este să aibă un campus în statul său de origine, New York, iar o alta este să existe un acord bilateral de susținere între Ungaria și Statele Unite.

Ministerul Educației a spus că este dispus să încheie un acord bilateral cu statul New York, care are jurisdicție în chestiuni legate de educație.

Un astfel de acord ar fi mult mai ușor de încheiat decât unul cu administrația lui Donald Trump, care a avut o serie de diferende cu Soros în ultimii ani.

Condiția privind campusul din statul de origine reprezintă o problemă numai pentru CEU, deoarece toate celelalte universități străine din Ungaria au deja astfel de campusuri.

Aproximativ 70.000 de persoane au manifestat duminică la Budapesta în semn de susținere față de universitate, considerată o țintă a politicilor „iliberale” ale premierului populist ungar Viktor Orban.

CEU este acreditată în statul american New York și în Ungaria, iar studenții primesc diplome recunoscute în ambele țări. Universitatea are în prezent peste 1.400 de studenți din 108 țări.