ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma unui vot decisiv, legislativul scoțian a respins ”dreptul la moarte”. 82 de parlamentari scoțieni au votat împotriva legii sinuciderii asistate, care ar fi permis bolnavilor în faze terminale să ceară medicilor să fie eutanasiați.

Ziarul The Guardian scrie că prevederea a fost îndelung dezbătută, înainte de a ajunge la vot, fiind inițiată de o membră a parlamentului scoțian, Margo MacDonald, care a conceput legea anul trecut, cu puțin timp înainte de a muri. În ciua acestui lucru, proiectul de lege nu a întrunit voturile parlamentarilor. Parlamentarul independent Margo McDonald a mai încercat să schimbe legea acum cinci ani, dar fără succes, iar după moartea sa, în aprilie 2014, după o îndelungată suferință, proiectul a fost preluat de liderul verzilor, Patrick Harvie, care a încercat să îl promoveze. 

Parlamentarii au decis să respingă legea pe motiv că are scăpări și nu poate fi adoptat în forma propusă. În esență, acesta propune ca cei care suferă de o boală incurabilă, care le produce multă suferință și văd imposibilă viața în asemenea condiții, să aibă dreptul să ceară sinuciderea asistată. 

Un medic asistat de un al doilea medic trebuie să decidă acest lucru, plus un facilitator, care nu trebuie să aibă nicio relație anterioară cu pacientul sau cu familia sa. Decizia poate fi luată doar după o perioadă de 14 zile, după formularea solicitării pacientului. 
 
În Belgia, unde dreptul la moarte este legal incă din 2002, anul trecut parlamentul belgian a adoptat legea care permite și eutanasierea copiilor de orice vârstă. Și în Olanda și Luxembrug eutanasia este permisă prin lege, iar Elveţia permite sinuciderea asistată. Sinuciderea asistată mai este permisă în anumite state din SUA: Montana, Oregon, Vermont şi Washington.