ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O încălcare mai mult decât îngrijorătoare privind libertatea de exprimare are loc în ultima perioadă în Germania. De când noua legislație privind Internetul a început să fie aplicată tot mai mulți oameni sunt cenzurați online. Majoritatea, de pe spectrul politic de dreapta, dar, de mâna lungă a cenzurii online nu au scăpat nici reviste satirice de stânga, precum Titanic.

Noua legislație cu privire la rețelele sociale din Germania, una dintre cele mai stricte din Europe, suscită controverse încă de la intrarea ei în vigoare și deja a început să facă victime. 

Beatrix von Storch, reprezentantă a formațiunii conservatoare  Alternativa pentru Germania (AfD), s-a trezit cu conturile de pe rețelele de socializare blocate, fiind acuzată că a comis infracțiunea de „instigare a poporului german”. 
 
La fel i s-a întâmplat și lui Michael Stürzenberger, un reporter care a postat o imagine istorică a Marelui Muftiu și a lui Hitler. Jurnalistul a fost chiar condamnat la 6 luni de închisoare, pedeapsă care i-a fost ulterior anulată după ce a făcut recurs.
 
Atacul concertat împotriva libertății de exprimare nu are loc doar în mediul online. Un marș pașnic al femeilor  germane împotriva violențelor comise de migranți, care a avut loc la 17 februarie, a fost întâi aprobat, iar ulterior blocat, printr-o contramanifestație a stângii.
 
Această blocare ilegală a marșului a fost sprijinită de verzi și de socialiști, iar poliția nu doar că nu și-a îndeplinit datoria prin faptul că nu a permis desfășurarea liberă a marșului, ci, după cum au pretins unii lideri ai  (AfD), a mințit când a susținut că a încercat să apere manifestantele.

Opiniile care deranjează nu se opresc aici. David Berger, unul dintre cei care au luat cuvântul la manifestația femeilor, a fost blocat de Facebook timp de 30 de zile pentru fapta sa. În paralele,  YouTube a scos filmul „# 120db al femeilor care se confruntă cu violența migranțilo, dar l-a reintrodus în urma unor presiuni masive.

Intimidările nu se petrec doar în mediul online. Uta Ogilvie, organizatoarea demonstrației anti-Merkel din Hamburg sub lozinca „Merkel muss weg”,(Merkel trebuie să plece), a trecut prin momente și mai grele. Persoane neidentificate i-au atacat casa, aruncând cu pietre în fereastra camerei unde dormeau copiii ei. Pentru a nu periclita viața familiei sale, Uta Ogilvie a renunțat să mai planifice demonstrații anti guvern.

În plus politicieni precum Heiko Maas, ministrul german al justiției, unul dintre arhitecții legii privind rețelele de socializare, vrea ca AfD, formațiune  aleasă în mod democratic, să fie monitorizată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției.  Deși Oficiul afirma luna trecută că „nu există argumente suficiente pentru a cataloga AfD că alimentează extremismul de dreapta”.
 
De menționat și faptul că însuși ministrul german al justiției, Maas, a căzut victimă propriei legi. El și-a văzut suprimată una dintre postările de pe Twitter în care îl califica pe un eseist drept „cretin”, în virtutea noii legi prin care se dorește„curățarea” rețelelor sociale de mesajele de ură.

Se pare însă că din ce mai mulți germani se trezesc la realitate și încearcă să se opună acestei forme de cenzură privind libertatea de exprimare.
 
Proteste masive împotriva politicii lui Merkel privind deschiderea frontierelor au avut loc. Și încă vor mai avea. La 3 martie este programată o demonstrație amplă în Kandel, un oraș cu o populație de 9.000 de locuitori din landul german Renania-Palatinat, unde o tânără nemțoaică în vârstă de 15 ani, a fost ucisă, la finele anului trecut, de un solicitant de azil afgan.