ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Epava legendarului galion spaniol San Jose a fost descoperită în largul coastelor Columbiei, după trei secole de la dispariția în adâncurile apelor caraibiene, a anunțat președintele țării, Juan Manuel Santos, conform nr.news-republic.com.

Aceasta a fost găsită în apropiere de insulele Corales del Rosario, în largul Cartagenei. Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravați delfini.

"Aceasta este cea mai importantă comoară descoperită din istoria omenirii", s-a entuziasmat Santos, care s-a deplasat la Cartagena, oraș în largul căruia a fost găsită epava.

Galionul, visul tuturor vânătorilor de comori, s-a scufundat în anul 1708 în urma unei confruntări cu forțele navale britanice în bătălia de la Baru, în timpul Războiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala navă a unei flote care transporta aur și argint din coloniile spaniole din America până în Spania, pentru regele Filip al V-lea.

O echipă de cercetători columbieni și internaționali, între care membri ai echipei care a găsit epava Titanicului în 1985, au studiat vânturile și curenții din Caraibe în 1708. Experții au confirmat în cele din urmă că San Jose a fost găsit la 27 noiembrie, într-un loc în care nicio săpătură nu reținuse atenția, a declarat președintele Santos.

"Cantitatea și tipul de material nu lasă nici o îndoială cu privire la identitatea epavei", a declarat Ernesto Montenegro, directorul Institutului columbian de Antropologie și Istorie.