Guvernele care intervin în instanțele judecătorești sau nu reușesc să combată frauda și corupția vor risca suspendarea fondurilor UE, conform unui proiect de lege aprobat joi de deputații europeni.

Parlamentul European a adoptat joi raportul privind Protecția bugetului UE în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept cu 397 de voturi pentru, 158 de voturi împotrivă și 69 abțineri. 

Potrivit surselor Antena 3, Monica Macovei și europarlamentarii PNL au votat pentru acest regulament.

Raportul prevede că, în cazul în care Comisia Europeană stabilește că „deficiențele generalizate în ceea ce privește statul de drept" într-o țară a UE amenință gestionarea fondurilor UE, aceasta ar putea sugera măsuri de la reducerea pre-finanțării până la suspendarea plăților UE.
 
Orice decizie va trebui să fie însă adoptată și de Parlament și miniștrii UE. 

Potrivit unui amendament propus de Parlament la regulamentul inițiat de Comisie, evaluarea executivului comunitar trebuie să fie "obiectivă, imparțială și transparentă și bazată pe informații din toate sursele relevante" și să țină cont de criterii precum "cele utilizate în contextul negocierilor pentru aderarea la UE, în special capitolele referitoare la acquis-ul privind sistemul judiciar și drepturi fundamentale, justiție, libertate și securitate, control financiar și taxare, precum și de liniile directoare utilizate în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru a monitoriza progresul unui stat membru". 

Uniunea Europeană își dorește, printr-un proiect de regulament privind protecția bugetului UE, să limiteze sau chiar să înghețe finanțarea în cazul țărilor membre în care există deficiențe generalizate în aceea ce privește statul de drept. În dezbaterea care a avut loc miercuri seară, la Strasbourg, reprezentanți ai grupurilor politice și-au exprimat părerile asupra textului și și-au anunțat opțiunile de vot.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews