ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernele care intervin în instanțele judecătorești sau nu reușesc să combată frauda și corupția vor risca suspendarea fondurilor UE, conform unui proiect de lege aprobat joi de deputații europeni.

Parlamentul European a adoptat joi raportul privind Protecția bugetului UE în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept cu 397 de voturi pentru, 158 de voturi împotrivă și 69 abțineri. 

Potrivit surselor Antena 3, Monica Macovei și europarlamentarii PNL au votat pentru acest regulament.

Raportul prevede că, în cazul în care Comisia Europeană stabilește că „deficiențele generalizate în ceea ce privește statul de drept" într-o țară a UE amenință gestionarea fondurilor UE, aceasta ar putea sugera măsuri de la reducerea pre-finanțării până la suspendarea plăților UE.
 
Orice decizie va trebui să fie însă adoptată și de Parlament și miniștrii UE. 

Potrivit unui amendament propus de Parlament la regulamentul inițiat de Comisie, evaluarea executivului comunitar trebuie să fie "obiectivă, imparțială și transparentă și bazată pe informații din toate sursele relevante" și să țină cont de criterii precum "cele utilizate în contextul negocierilor pentru aderarea la UE, în special capitolele referitoare la acquis-ul privind sistemul judiciar și drepturi fundamentale, justiție, libertate și securitate, control financiar și taxare, precum și de liniile directoare utilizate în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare pentru a monitoriza progresul unui stat membru". 

Uniunea Europeană își dorește, printr-un proiect de regulament privind protecția bugetului UE, să limiteze sau chiar să înghețe finanțarea în cazul țărilor membre în care există deficiențe generalizate în aceea ce privește statul de drept. În dezbaterea care a avut loc miercuri seară, la Strasbourg, reprezentanți ai grupurilor politice și-au exprimat părerile asupra textului și și-au anunțat opțiunile de vot.