ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretul succesului Letoniei în lupta cu pandemia, fără a opri economia, așa cum s-a întâmplat în restul lumii, este explicat de premierul țării.  Krisjanis Karins susține că rețeta aplicată de autorități s-a dorit a fi un echilibru între păstrarea sănătății oamenilor și încercarea de a nu face rău economiei în mod ireparabil.

Bilanțul epidemic al Letoniei este de 812 cazuri de COVID-19, 12 morți și 267 de vindecați, deși autoritățile nu au blocat economia. Premierul țării, Krisjanis Karins, a explicat pentru Sunday Telegraph care a fost rețeta succesului, în condițiile în care măsurile de distanțare nu au fost drastice, scrie Mediafax.
De menționat este faptul că Letonia are o populație de 1,92 milioane de locuitori.
„Abordarea noastră a fost testare, identificarea celor pozitivi și izolarea lor. Am încercat să găsim un echilibru între păstrarea sănătății oamenilor și încercarea de a nu face rău economiei în mod ireparabil”, a explicat premierul leton.Primul caz înregistrat în Letonia a fost în 2 martie. După 11 zile, guvernul a declarat starea de urgență și a interzis adunările cu mai mult de 200 de persoane, a închis școlile, cinematografele și teatrele și s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele și fabricile au fost închise doar la sfârșitul săptămânii.

În 29 martie au fost introduse și regulile de distanțare socială: păstrarea distanței de doi metri între persoane, cu posibilitatea de a ieși din casă, câte două persoane sau în familie. Acestea s-au aplicat și în baruri și restaurante.

„Am urmat întocmai sfaturile epidemiologilor. Eu însumi am stat în izolare zece zile, pentru că după o întâlnire cu un parlamentar, s-a descoperit că era infectat. Guvernul a lucrat doar online”, a spus premierul leton.

Primul deces din cauza COVID-19 a fost înregistrat în Letonia în 3 aprilie.

„Poate asta este una dintre marile diferențe, am făcut mulți pași de pregătire, înainte ca primul om să moară”, a adăugat Krisjanis Karins. Premierul leton spune și că, deși a avut dificultăți, a reușit să facă stocuri de materiale de protecție pentru personalul sanitar pentru trei luni.

„Am făcut asta într-o manieră centralizată, cum nu mai făcusem. Spitalele, doctorii, de obicei se aprovizionează singuri, dar aveam nevoie de cantități mari, de pe o piață acerbă. Am avut multe încercări eșuate de a achiziționa echipament”, explică premierul leton.