ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Cea mai înaltă instanță de ordin administrativ din Franța, Consiliul de Stat, a ordonat guvernului francez, condus de Edouard Philippe, să ridice interdicția privind adunările în lăcașurile de cult, măsura fiind catalogată de către judecători drept „disproporționată” față de relaxarea din alte spații. Mai exact, decretul guvernului din 11 mai menținea interdicția reuniunilor în lăcașuri de cult, valabilă pentru biserici, moschei și sinagogi, dar stipula o excepție care prevede că, spre exemplu, la înmormântări pot participa cel mult 20 de persoane.

Consiliul de Stat a semnalat că guvernul francez a autorizat adunările publice de până la 10 persoane în alte tipuri de spații, așadar o interdicție totală pentru lăcașuri de cult „este disproporționată în raport cu obiectivul de a proteja sănătatea publică”.

Instanța a concluzionat spunând că libertatea de cult este un drept fundamental, care presupune „printre componentele sale esențiale și dreptul de a participa la ceremonii colective, în special în lăcașuri de cult”. Astfel, credincioșii s-au reîntors în biserici, unde au putut să se împărtășească pentru prima dată după aproape trei luni.

„Este un moment de bucurie. Am așteptat două luni pentru a putea fi aici, pentru a primi trupul lui Hristos, este important pentru mine să primesc puterea interioară”, a declarat o enoriașă din Neuilly-Sur-Seine, scrie Euronews.

Franța este una dintre cele mai afectate țări de pandemia de coronavirus la nivel mondial, cu peste 180.000 de cazuri confirmate cu COVID-19 și peste 28.000 de decese. Țara a intrat într-un blocaj strict în luna martie, ridicând restricțiile impuse de starea de urgență două luni mai târziu, pe 11 mai.
 
Zilele trecute, președintele Donald Trump a declarat bisericile, sinagogile și moscheile „servicii esențiale” și a amenințat că dacă guvernatorii vor refuza să redeschidă aceste lăcașuri de cult din weekend, o va face el însuși (lucru imposibil, deoarece în Statele Unite politicile de redeschidere depind de autoritățile fiecărui stat federal în parte), potrivit The Guardian.

În opinia sa, lăcașurile de cult au fost neglijate de guvernatorii care au desemnat ca fiind esențiale cu totul alt fel de locuri. Susținând că la mijloc se află o nedreptate, președintele Americii a cerut guvernatorilor să redeschidă din acest weekend bisericile, sinagogile și moscheile.

„În America avem nevoie de mai multe rugăciuni, nu de mai puține”, a mai adăugat Donald Trump.