Astăzi, în Europa, libertatea este în Est, scrie francezul Olivier Bault pe visegradpost.

Mai precis, este vorba despre cazul norvegiencei Silje Garmo, cea care împreună cu fiica ei de 16 luni, a cerut azil politic în Polonia.

Cazul ei a ajuns pe masa Oficiului Polonez pentru Imigrație, care a informat Guvernul de la Varșovia că drepturile fundamentale ale doamnei Garmo au fost și sunt amenințate. Motivul? Binecunoscutul Barnevernet.

Serviciul pentru Protecția Copilului din Norvegia este acuzat că a luat-o pe fiica cea mare a doamnei Garmo, Froya (13 ani) fără a i se respecta dreptul la un proces cinstit și echitabil.

Acest caz are un mare impact în Polonia, dat fiind că partidul de guvernământ are o doctrină clară pro-familie, iar mai mulți parlamentari PIS au interpelat deja executivul, cerând să urgenteze procedurile de acordare a azilului pentru femeia norvegiană.

Mai mult, Silje Garmo beneficiază de sprijinul mai multor organizații non-guvernamentale catolice, între care cea mai cunoscută este Ordo Iuris, cea care a ajutat-o să depună cererea pentru azil. Ordo Iuris este „inamic” mai vechi al celor de la Barnevernet, după ce a apărat mai multe familii poloneze din Norvegia cărora instituția respectivă le luase copiii.

Situația doamnei Garmo este cu atât mai delicată, cu cât ea susține că a adus din Norvegia mai multe dovezi clare ale practicilor ilegale ale Barnevernet. Este vorba de aceleași practici care au adus Norvegiei opt acuzații de abuz în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului din Strasbourg. 

Dacă va obține azil în Polonia, Silje Garmo va fi primul cetățean norvegian care adoptă această soluție, după mai bine de 70 de ani.

Cazul doamnei Garmo este pe masa Ministrului de Externe de la Varșovia, cel care va trebui să ia decizia finală.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews