ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele din estul Libiei, loiale comandantului Khalifa Haftar (FOTO), au anunțat încetarea focului în regiunea vestică, care include capitala Tripoli, duminică, începând cu ora 00:01, iar Guvernul Acordului Național (GNA), recunoscut internațional, a fost de acord cu armistițiul, potrivit agenției Reuters, citată de Mediafax.

Din aprilie, forțele Armatei Naționale Libiene, loiale lui Haftar, desfășoară o campanie pentru a ocupa capitala Tripoli, unde se luptă cu forțele aliate GNA.

Într-o declarație postată online duminică dimineață, GNA cu sediul la Tripoli a transmis: „Ca răspuns la solicitarea președintelui turc și a președintelui rus pentru încetarea focului, șeful Consiliului Președinției al Guvernului Acordului Național anunță încetarea focului începând cu ora 00:00, pe 12 ianuarie”.

În timp ce LNA a refuzat joi un apel din partea Turciei și a Rusiei pentru încetarea focului într-un conflict care atrage o implicare și îngrijorare din străinătate, purtătorul de cuvânt al LNA, Ahmed Mismari, a afirmat într-o declarație video sâmbătă seara că LNA a acceptat un armistițiu în vest "cu condiția ca cealaltă parte să respecte încetarea focului".

El a avertizat că „orice încălcare va fi întâmpinată cu un răspuns dur”.

Misiunea de sprijinire a păcii din cadrul Organizației Națiunilor Unite în Libia (UNSMIL) a salutat armistițiul și a îndemnat părțile implicate în război „să respecte cu strictețe încetarea focului și să facă loc eforturilor pașnice pentru a rezolva toate disputele printr-un dialog libian-libian”.

Turcia sprijină GNA-ul de la Tripoli, condus de Fayez al-Serraj, în timp ce militarii ruși au fost detașați pentru a fi alături de forțele estice.

Un înalt oficial GNA a declarat joi că va saluta orice propunere credibilă de încetare a focului, dar că are obligația de a-i proteja pe libieni de ofensiva lui Haftar.