ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Licitații de ființe umane, ca în epocile apuse, ale vânzărilor de sclavi. Potrivit CNN, aceasta se petrece în Libia, în zilele noastre, și este greu de crezut dacă e să comparăm cu evoluția omenirii. În reportajul făcut de CNN, realizat cu o cameră ascunsă, arată cum sunt vânduți bărbații de către traficați.

„800 de dinari...900, 1100...vândut pentru 1200 de dinari (aproximativ 800 de dolari), proclamă vocea omului care pune în vânzare un tânăr ce pare a fi nigerian, numit „un băiat puternic, adaptat la muncile agricole”. După ce a primit filmulețul, CNN a pornit să verifice, înregistrând într-un video șoc vânzarea a 12 persoane în câteva minute.

Grație camerelor ascunse, CNN a luat imagini de la o vânzare la Tripoli, în care se vede „un excavator, un bărbat puternic, capabil să excaveze”, spune vânzătorul. După ce oribila tranzacție s-a concluzionat, jurnaliștii se apropie de doi băieți vânduți, care par „traumatizați, intimidați de orice persoană”.

Filmările au fost încredințate de către CNN autorităților libiene, care au promis o anchetă. Locotenentul Naser Hazam, de la agenția guvernamentală libiană împotriva imigrației ilegale din Tripoli, a declarat că n-a mai asistat niciodată la o vânzare de sclavi, dar că a aflat de bande criminale care gestionează traficul de ființe umane.

Mohamed Abdiker, director al operațiunilor de urgență al OIM (Organizația internațională pentru migrație), într-o declarație dată în aprilie după o călătorie în Libia, a numit situația „teribilă...știrile despre târgurile de sclavi se adaugă la lunga listă de orori”.

Echipa CNN a dicutat apoi cu Victory, de 21 de ani, deținut la Treeq Migrant Detention Center din Tripoli, unde imigranții ilegali sunt închiși în așteptarea expulzării. Băiatul spune că a fost vândut de mai multe ori la licitație ca sclav, după ce banii săi - toți folosiți pentru a încerca să ajungă în Europa - se terminaseră. „Am plătit (traficanților care-l țineau ostatic și spuneau că trebuie să mai plătească o dată datoria-?- către ei) mai mult de un milion -peste 2.700 de dolari- povestește el. Mama deja umblă disperată să facă rost de alți bani pentru a-mi salva viața”.