ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Edmund Stoiber, fost premier al Bavariei şi preşedinte de onoare al CSU, partid aflat la guvernare în Germania, afirmă, într-un interviu publicat luni, că ţara să „nu trebuie să impună statelor din Europa de Est cum să trăiască”. Afirmaţia sa a fost făcut în legătură cu distribuirea refugiaţilor în ţările membre UE.

Cu câteva zile înainte de summit-ul UE privind situaţia refugiaţilor, Stoiber atrage atenţia că ţările membre nu trebuie forţate să primească imigranţi.
 
„Imigraţia necontrolată este o aberaţie, nu putem gestiona fenomenul fără o coordonare cu celelalte ţări din UE. Germania trebuie să aibă grijă să nu impună ţărilor din estul Europei cum să trăiască”, a declarat Stoiber într-un interviu pentru Bild, citat de N-TV.

Stoiber a criticat-o pe Merkel pentru declaraţia conform căreia „islamul face parte din Germania”: „Nu adopt această poziţie. Musulmanii aparţin Germaniei, dar nu şi islamul. Islamul nu este un element central al culturii germane, nu influenţat cultura şi tradiţia noastră”.

"Propunerile noastre rămân pe masă", au repetat constant în ultimele zile purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene (CE), făcând referire la propunerea impunerii cotelor obligatorii de refugiaţi, avansată de executivul comunitar după solicitarea comună a Germaniei şi Franţei, potrivit aktual24.ro.

Asupra ţărilor ce refuză cotele obligatorii, fiind şi România printre ele, s-au exercitat în ultimele zile presiuni considerabile. Astfel, ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere şi vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, le-au ameninţat că va fi impus un vot prin majoritate calificată în JAI, pentru ca ele să nu poată bloca instituirea cotelor. Cei doi responsabili au sugerat, de asemenea, că guvernul de la Berlin ar putea cere diminuarea fondurilor europene alocate acestor ţări dacă nu preiau refugiaţii menţionaţi în planul Comisiei.

Însă ei nu au explicat cum ar putea fi întreprins un asemenea demers, în condiţiile în care fondurile structurale europene şi fondurile de investiţii alocate statelor est-europene în cadrul Politicii de Coeziune sunt deja cuprinse în cadrul bugetar multianual pentru perioada 2014-2020.