ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezistența manifestată de membrii estici ai Uniunii Europene de a accepta refugiați trebuie să fie tratată cu mai multă înțelegere, a afirmat vineri președintele Camerei inferioare a Parlamentului federal german (Bundestag), Wolfgang Schaeuble, relatează dpa, citată de Agerpres.

„Dacă ei spun că societățile noastre (est-europene - n.red.) nu pot face față primirii de refugiați, care în orice caz nu doresc să vină la noi, atunci să căutăm o alternativă”, a declarat veteranul creștin-democrat pentru canalul de televiziune ZDF.

Dar, pe de altă parte, „faptul că anumite țări refuză să accepte refugiați nu ar trebui să permită obstrucționarea unui sistem de azil în Uniunea Europeană”, a adăugat Wolfgang Schaeuble, criticând politicile cancelarului Angela Merkel și atenționând că „Ne transformăm în ostatici ai incapacității noastre de a ajunge la un acord”.

Angela Merkel, ex-liderul creștin-democraților germani, a încercat să promoveze în întreaga Uniune Europeană acorduri de acceptare a solicitanților de azil, după valul de circa un milion de migranți care au luat cu asalt Germania în 2015. Încercarea Germaniei și Franței de a distribui migranții în toate statele membre U.E. s-a lovit de opoziția fermă a țărilor din Grupul de la Vișegrad: Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Wolfgang Schaeuble a remarcat și el o „rezervă specială” în statele estice față de migranți. Parlamentarul creștin-democrat german a făcut apel, totodată, la înțelegere pentru landurile estice ale Germaniei reticente la primirea de migranți, subliniind că, în virtutea istoriei lor din fostul lagăr socialist, aceste landuri nu sunt obișnuite cu imigrația.

Partidul „Alternativa pentru Germania” (AfD) a atras un puternic sprijin în landurile fostei RDG prin promovarea unei politici antiimigrație, susceptibile să capitalizeze voturile electoratului conservator la alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfășura în Germania duminică.