ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atacul occidental din Siria nu a trecut neobservat de bisericile creștine din această țară. Profund mâhniți, liderii Patriarhiilor Antiohiei și Întregului Orient pentru ortodocșii greci, ortodocșilor sirieni și catolicilor greco-melchiți au transmis un comunicat comun în care denunță „agresiunea brutală” a alianței formate din SUA, Franța și Marea Britanie asupra Siriei, țară care nu a făcut niciodată vreun rău acestor mari puteri. Totodată, semnatarii declarației comune - Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ignatie Afraim II, Patriarhul Ortodox Sirian al Antiohiei și al Întregului Răsărit și  Joseph Absi, Patriarhul greco-melchit catolic al Antiohiei, Alexandriei și Ierusalimului - fac apel la Consiliul de Securitate al ONU să-și asume rolul pe care îl au, de a aduce pacea, și nu de a contribui la escaladarea conflictelor. În final, cei trei lideri ai bisericilor creștine din Siria spun că apreciază curajul acelor state care rămân aliate ale Siriei.


Publicăm mai jos textul integral al declarației:

Declarația Patriarhiilor Antiohiei și întregului Orient pentru ortodocșii greci, ortodocși sirieni și catolicii greco-melchiți, din 14 aprilie.


Cu noi este Dumnezeu. Înțelegeți neamuri și vă plecați!”


Noi, patriarhii: Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ignatie Afraim II, Patriarhul Ortodox Sirian al Antiohiei și al Întregului Răsărit și  Joseph Absi, Patriarhul greco-melchit catolic al Antiohiei, Alexandriei și Ierusalimului, condamnăm și denunțăm agresiunea brutală care a avut loc în această dimineață împotriva țării noastre neprețuite, Siria, de către SUA, Franța și Marea Britanie, sub acuzația că guvernul sirian a folosit arme chimice. Ne ridicăm vocea pentru a afirma următoarele:

1. Această agresiune brutală reprezintă o încălcare clară a legilor internaționale și a Cartei ONU, întrucât este un atac nejustificat asupra unei țări suverane, membră ONU.

2. Suntem foarte mâhniți mari că acest atac provine din țări puternice cărora Siria nu le-a făcut niciun rău în niciun fel.

3. Afirmațiile din SUA și din alte țări conform cărora armata siriană folosește armele chimice și că Siria este o țară care deține și recurge la acest tip de armă, sunt alegații care nu au nicio nejustificare și nu sunt susținute de dovezi suficiente și clare.

4. Coordonarea acestei agresiuni nejustificate împotriva Siriei, când o Comisie Internațională independentă urma să-și înceapă activitatea în Siria, subminează activitatea acestei comisii.

5. Această agresiune brutală distruge șansele unei soluții politice pașnice și duce la o escaladare și la mai multe complicații.

6. Această agresiune nedreaptă încurajează organizațiile teroriste, oferindu-le un impuls pentru a continua terorismul lor.

7. Cerem Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să-și asume rolul său în aducerea păcii și nu să contribuie la escaladarea războaielor.

8. Solicităm tuturor bisericilor din țările care au participat la agresiune să-și îndeplinească îndatoririle creștine, conform învățăturilor Evangheliei, să condamne această agresiune și să facă apel la guvernele lor să implice în protejarea păcii internaționale.

9. Salutăm curajul, eroismul și sacrificiile Armatei Arabe Siriene, care, într-un mod curajos, protejează Siria și asigură securitatea poporului său. Ne rugăm pentru sufletele martirilor și pentru vindecarea răniților. Sperăm că armata nu se va pleca în fața agresiunilor externe sau interne ale terorismului; Ei vor continua să lupte împotriva terorismului până când fiecare centimetru din pământul Siriei va fi curățat de terorism. De asemenea, apreciem curajul statelor care își manifestă prietenia cu Siria și cu poporul său.

Ridicăm rugăciunile noastre pentru siguranța, victoria și eliberarea Siriei de războaie și terorism. De asemenea, ne rugăm pentru pace în Siria și în întreaga lume și facem apel la consolidarea eforturilor de reconciliere națională pentru a proteja țara și pentru a păstra demnitatea tuturor sirienilor.