ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles în Consiliul European de primăvară, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru soluționarea crizei migrației, a anunțat pe Twitter premierul finlandez, Juha Sipila, potrivit Reuters și AFP.

'Acordul cu Turcia a fost aprobat'', a scris premierul  finlandez pe Twitter. Informația a fost imediat confirmată de alte surse europene, potrivit AFP, citată de Agerpres.

După mai multe ore de discuții, liderii europeni ajunseseră, în noaptea joi spre vineri, la o poziție comună, pe care urmau să o prezinte în cursul zilei premierului turc, Ahmet Davutdoglu.

Acordul privind migrația, încheiat vineri la Bruxelles de Uniunea Europeană și Turcia, cuprinde măsuri inedite și controversate, cele mai semnificative fiind returnarea către Turcia a tuturor migranților care pleacă din această țară în direcția Greciei și preluarea de către statele blocului comunitar a unui număr echivalent de migranți direct din Turcia, relatează AFP într-o prezentare a principalelor puncte ale acestei înțelegeri care intră în vigoare începând din data de 20 martie.

'Toți noii migranți ilegali care pornesc din Turcia către insulele grecești vor fi retrimiși în Turcia', iar această măsură 'temporară și extraordinară' vizează oprirea traversărilor periculoase ale Mării Egee și distrugerea 'modelului de afaceri' al traficanților, se arată în text. 

Pentru ca returnarea migranților să nu încalce dreptul internațional, în acord se precizează că fiecare cerere de azil va face obiectul unei evaluări individuale, care va fi efectuată în taberele din insulele grecești, fapt care va necesita o logistică importantă la fața locului. Migranții care nu vor depune o cerere de azil sau cei a căror cerere este respinsă vor fi returnați în Turcia. 

Pentru a motiva sub aspect juridic respingerea unor cereri de azil, UE se va baza mai ales pe principiul de 'țară terță sigură'. Atunci când Grecia va fi recunoscut acest statut Turciei, din acel moment blocul comunitar va considera că returnările sunt legale. Turcia s-ar angaja, la rândul ei, ca toți migranții ce i-au fost retrimiși să beneficieze de protecție conform normelor internaționale și să nu-i expulzeze către țările lor de origine. 

'Pentru fiecare sirian retrimis către Turcia din insulele grecești, un alt sirian va fi transferat din Turcia către UE', prevede acordul, subliniind că la relocarea în UE vor avea prioritate migranții care nu au încercat să ajungă ilegal în statele blocului comunitar.